Publicat el 25/01/2016

Badalona impulsarà un Consell de la Seguretat, un nou organisme que vetllarà pel desenvolupament i l’aplicació d’un model seguretat propi basat en la proximitat, la prevenció, la reeducació, la lluita contra la desigualtat i en el control democràtic de la ciutadania. Aquesta és una de les principals conclusions que van sorgir de les jornades sobre seguretat que, sota el títol ‘Una Badalona amable, una ciutat segura’, es van celebrar el passat cap de setmana. 
Amb l’objectiu que Badalona esdevingui un referent per a la resta de Catalunya en matèria de seguretat ciutadana, més de 250 persones van assistir a les diverses conferències que van tenir lloc al Centre Cívic de La Salut. Precisament, la formació d’una ciutadania corresponsable dels seus drets i deures va ser un dels altres elements que van sorgir d’aquestes jornades que van servir per repensar els models de seguretat existents. 
En els debats de les jornades sobre seguretat hi han participat diversos experts universitaris de reconegut prestigi; polítics de diverses formacions com l’ex consellera d’Interior i de Justícia Montserrat Tura o l’exdiputat David Fernández; especialistes d’arreu de l’Estat en matèria de seguretat; i representants d’altres municipis de Catalunya i l’Estat que també han iniciat processos de reflexió sobre nous models de seguretat; així com membres de nombroses entitats ciutadanes de Badalona, entre d’altres. També hi han assistit representants d’altres institucions com l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón. 

En el discurs de cloenda de l’acte, l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va dir que “a aquest govern li importa i molt el tema de la seguretat i per això s’han fet aquestes jornades que han de servir com a una eina de millora”. “Mai més volem a Badalona que el discurs de la por sigui el que articula la política de seguretat”, va afegir Sabater. L’alcaldessa va posar l’accent en què “La seguretat és cosa de tothom i per tant cal la corresponsabilitat de tota la ciutadania i, sobretot, un control democràtic”, va afirmar.
L’alcaldessa va exposar que “volem a Badalona un model de seguretat que es basi menys en el càstig i més en la reeducació, que vagi a l’arrel dels problemes i en busqui les solucions. En cap cas, no defallirem en crear un model de seguretat basat en la proximitat”. Dolors Sabater va reivindicar ”la gran feina que fa la Guàrdia Urbana de Badalona, que es veurà reforçada amb el nou model que elaborarem i que es basarà en una millor convivència i una millor justícia social”. “En cap cas – va insistir Sabater– es qüestiona la professionalitat dels agents sinó que, precisament, es vol posar en valor la seva tasca com un instrument més a l’hora de pensar en la seguretat”. 
Finalment, l’alcaldessa de Badalona va insistir en què “és molt important no confondre l’amabilitat amb la feblesa, ja que es pot ser amable i això no vol dir que se sigui feble; i també es pot ser molt comprensiu, i això no vol dir que se sigui permissiu”.

Prèviament a aquestes jornades del cap de setmana es van realitzar a tota la ciutat diverses taules sectorials relacionades amb la seguretat (joves, espai públic, dones, autoprotecció i educació) que van comptar amb la participació de nombroses entitats ciutadanes i agents socials.

Deixa un comentari