Zuhaizpe | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 01/06/2017

He conegut un llogarret en terres navarreses, talment com un oasi, un bocí del paradís. He conegut la casa sota l’arbre (zuhaizpe, en eusquera), on és possible descansar, alliberar-se i recuperar-se de cos i d’esperit. He conegut un indret privilegiat, on tot un grup de grans professionals s’entossudeixen, no a combatre la malaltia, com és habitual en el nostre sistema sanitari, sinó a potenciar la salut per tots els mitjans a l’abast.

Zuhaizpe és un Centre de Salut Vital, situat al bell mig de Deierri (o Vall de Yerri), i dirigit pel Dr. Karmelo Bizkarra. Un lloc tranquil, en el qual es facilita la recuperació física, emocional, mental i espiritual, en contacte amb la natura i els factors de salut. Un espai on les persones poden descansar i portar una alimentació sana (fruita, verdura, patates, cereals integrals, pasta, fruita seca…), una dieta de fruita, sucs o, fins i tot, un dejuni controlat si és recomanable, sempre amb la supervisió professional d’especialistes en medicina (metges, psicòlegs, terapeutes, infermeres, massatgistes…). En aquest centre s’intenta dur a terme una forma de vida sana i equilibrada, que és el camí més curt per aconseguir la salut plena o el benestar; tot plegat facilitant la recuperació física mitjançant una desintoxicació o neteja del diferents cossos (físic, energètic, emocional, mental i espiritual).

En el món caòtic on ens toca viure, envoltats com estem de soroll, de toxicitat ambiental i de relació, de mentides repetides que esdevenen ‘veritats’, de falsedat i de prejudicis, és bo tenir present que hi ha llocs d’aïllament, de repòs i de recuperació de la salut, de la calma, de la tranquil·litat, de la tendresa, de l’amor…, de tot allò que ens nodreix com a éssers humans i ens fa menys vulnerables; i, alhora, un lloc on deixar anar tots els comportaments, heretats o apresos, que ens limiten. Zuhaizpe és un d’aquests llocs.

Si voleu, podeu cercar referències a Internet. Concretament a YouTube podeu trobar diverses conferències del Dr. Karmelo Bizcarra, llicenciat en medicina per la Universitat del País Basc. S’ha format en medicina psicosomàtica, en teoria reichiana, en teràpia bioenergètica i en medicina antroposòfica. És especialista en educació per a la salut i es dedica des de l’any 1980 a cercar i desenvolupar noves vies en el tractament físic i psicoemocional de la malaltia, a partir de la seva formació inicial en medicina higienista.

La vida ens ofereix a cada instant allò que necessitem per avançar en el nostre camí de creixement com a éssers humans. La vida m’ha ofert a Zuhaizpe la possibilitat de recuperar un equilibri que el món posa a prova constantment. Zuhaizpe ha estat aquell punt de llum que m’ha ajudat a redreçar les passes per fugir de la foscor ambiental.

Un cop més, sento necessitat d’agrair a la vida la possibilitat de conèixer aquest indret i de tenir-lo com a punt de referència en properes travessies del desert que, si Déu vol, la vida m’anirà brindant, perquè continuï creixent.

 

Regina Ferrando i Ferran
reginaferrando.simplesite.com
regina@reginaferrando.cat

Deixa un comentari