Publicat el 20/04/2017

DIRECCIÓ
Makoto Shinkai
DURADA 106 min
GÈNERE Romàntic

El cinema d’animació japonès mereix ser reconegut com l’eterna demostració que és possible expressar grans idees amb petits recursos. Per exemple, directors com Mamoru Osada, Isao Takahata, Satoshi Kon, Makoto Shinkai (director de la pel·lícula que ens ocupa) o el mateix Hayao Miyazaki han desplegat increïbles ventalls d’indumentària fantàstica sense necessitar grans inversions econòmiques (com La chica que saltaba a través del tiempo, Recuerdos del ayer, 5 centímetros por segundo, Perfect Blue o Nausicaä del valle del viento). Estem parlant d’un ventall de treballs que, malgrat les seves limitacions pressupostàries, s’han convertit en un referent pràcticament universal del cinema d’animació contemporani.

Gairebé no cal dir (sobretot tenint en compte tals limitacions) que la influència exercida per aquestes pel·lícules no rau en l’estètica, sinó en el contingut. I en realitat la seva tasca ha estat doble: és cert que gràcies a elles les pel·lícules d’animació contemporànies ja no són enteses exclusivament com a cinema infantil, però també han aconseguit que el to fantàstic de l’animació convisqui amb el drama. És a dir, han fet compatibles fantasia i maduresa, conte de fades i drama quotidià. Com una mena de realisme màgic que entén la fantasia com una metàfora, una imatge simbòlica que es mou entre la llicència poètica i l’art abstracte.

En el cas de Your name, Makoto Shinkai ens parla d’aquell raconet de la ment on els records i la imaginació, les sensacions experimentades i els somnis oblidats es fusionen per convertir-se en espurnes; petits flaixos que de tant en tant apareixen per transportar-nos, momentàniament, al record d’un espai o experiència que no estem segurs d’haver viscut. A partir d’aquest element, el director de 5 centímetros por segundo exposa una bella reflexió sobre l’amor i la felicitat. Segons ell, les respostes a totes les nostres preguntes estan guardades en aquest raconet de la ment, al costat d’una sèrie de records que no sabem trobar però que tornaran a la nostra memòria si estem atents a cada passa que fem.

Una mostra més de com el desenvolupament d’una bona idea es mou per terrenys independents del nivell pressupostari. Perquè si bé Your name és una pel·lícula d’alt pressupost, en cap moment es deixa absorbir per les formes ni pel seu potencial econòmic, sinó que l’utilitza per endreçar i exposar amb elegància la immensa quantitat d’idees brillants que té el seu director.

 

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com

Deixa un comentari