Publicat el 28/11/2019

Xiula és un grup d’animació musical de Barcelona format per dos músics i dos educadors socials que han revolucionat l’animació infantil gràcies a cançons que beuen de ritmes actuals com el hip-hop, el reggae, la rumba catalana, el dubstep o el pop-rock. Són coneguts per crear música per a infants i joves que combina sons moderns i lletres reivindicatives per al públic infantil. La cançó Verdura i peix del seu primer àlbum Donem-li una volta al món, és el seu tema més conegut. És un rap que ja suma més de 350.000 reproduccions a YouTube. Aquest any tornen a estar nominats al Premi Arc a la “Millor gira d’artista o grup musical adaptada a públic familiar o infantil”.

Com va néixer el Grup Xiula i qui l’integra actualment?
El grup va néixer en un portal com el de Betlem, però amb més ciment. Una idea esbojarrada del Jan, que li va proposar al Rikki, que es va animar de seguida, van trucar al Marc per tocar la bateria i ell va buscar el David, que més tard seria substituït per l’Adri. Ara som aquests quatre: Jan, Rikki, Marc i Adri, amiguis para siempre

Quines són les vostres propostes?
Propostes de canviar el món a través de la música, com els Txarango però amb menys lirisme. Creant cançons que ens facin reflexionar, que ens donin una mica de llum. Orientades a fills, filles, mares i pares i algun single, també.

Quin és el secret per connectar amb el públic infantil?
És un secret, no te’l podem dir fins a la tercera cita. Divertir-se i educar al mateix temps és possible? Sí, i de fet és la manera més interessant d’educar, mitjançant la diversió i la cultura. Quin avorriment, sino…

Quin tipus de música treballeu?
Molt variada: rock, pop, electrònica, hip-hop, trap, rumba, heavy, etc. Ens atrevirem amb la samba i el merengue? No se sap.

Amb les vostres propostes intenteu transmetre valors. Com hi connecten els infants?
Quan escolten música que els crea interès i lletres que els desperten la curiositat, ja tens el camí obert per transmetre valors.

I la psicologia, com la integreu en el vostre projecte?
No la integrem nosaltres, ella ens persegueix cada vegada que entrem a una escola o institut i mirem d’arribar als cors de nens i nenes per treballar les relacions humanes.

Feu cançons per encàrrec. Quina experiència teniu en aquest àmbit?
Hem fet moltes cançons per a escoles, associacions, institucions de tot caire. Vivim per fer cançons i la gent ho agraeix molt, perquè normalment aconseguim destapar l’essència de cada entitat.

Com interactueu a través de les xarxes i les noves tecnologies?
Tenim contacte directe amb tota la gent que ens escriu i ens comenta, però sempre diem que mirin de no passar gaires hores davant les pantalles, pantalles, pantalles (és una cançó nostra…).

Quins són els vostres projectes de futur?
Estem començant a preparar el nostre quart disc de cara al 2020 i potser ens comprarem un chihuahua i li posarem de nom Huahuachi. Verdura i amor per a totes!

 

Entrevista: Albert Calls / Fotos: cedides

Deixa un comentari