Vins i xocolata... | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 03/01/2020

Vi i xocolata són dos productes gastronòmics amb més elements en comú del que hom pugui imaginar.

La xocolata sempre ha aixecat passions. Algunes cultures mil·lenàries la consideraven un plaer pervers; en l’actualitat, la seva ingestió de xocolata encara provoca al nostre cervell plaer, eufòria i passió.

La xocolata és un d’aquests plaers irrenunciables present en nombroses postres i formats per degustar en porcions, com les tauletes i els bombons. La força del seu sabor fa que en ocasions no sapiguem quin és el millor acompanyament.

Potser la idea d’acompanyar una porció de xocolata amb un vi sigui una cosa que ens pugui semblar poc apropiada en principi, però els matisos i la complexitat de sabors de tots dos fan que es converteixi en un gran maridatge si s’aconsegueix trobar la parella perfecta per a cada ocasió. Tant el vi com la xocolata ofereixen una complexa gamma d’aromes i sabors que fan del seu maridatge tota una ciència!

No existeix la fórmula exacta per combinar tots dos sabors, però sí algunes pautes bàsiques que s’han de tenir en compte per gaudir d’una experiència única per al paladar.

Com a norma general, el vi ha de ser almenys tan dolç com la xocolata amb la qual l’acompanyem. En cas contrari, el sabor del vi resultaria excessivament amarg o àcid.

Xocolata blanca. La particularitat de la xocolata blanca és que no conté cacau sòlid. La seva composició a força de llard de cacau li proporciona un sabor més dolç i una textura mantegosa, motiu pel qual cal buscar un vi suau i delicat per combinar-los. El vi moscat o el chardonnay afruitat són algunes varietats que mariden a la perfecció amb aquesta varietat de xocolata.

Xocolata amb llet. És cremosa i dolça en proporcions més equilibrades que la blanca. Per degustar aquestes xocolates podem decantar-nos per l’aroma de cireres i móres del pinot noir o per un vi blanc d’aroma de fruita i floral. Per als paladars més clàssics, la combinació amb un porto serà una aposta segura.

Xocolata negra. Com més fosca és la xocolata, millor combina amb vins robusts i terrosos com el cabernet sauvignon. Els sabors afruitats i el contingut de tanins equilibren el sabor més amarg de la xocolata.

Resumint, les xocolates més lleugeres mariden molt bé amb vins similars, i les xocolates amb més percentatge de cacau ho fan amb vins de més cos.

 

 

Redacció La Clau
Font: grauonline.cat/blog

Deixa un comentari