Publicat el 29/12/2017

La majoria d’àpats en aquestes festes estan pensats per a reunions familiars amb un bon nombre de comensals reunits al voltant de la taula. Aquest plantejament ja és, de per si, un bon motiu per obrir una… o més ampolles de vi. Tot i que hi ha algunes normes a l’hora d’escollir un vi, al final s’imposa el propi gust de la persona; més enllà d’aquest factor, hi ha certes característiques que s’han de tenir en compte a l’hora d’escollir el maridatge perfecte entre vi i aliment.

Peix i marisc. La clau sempre està a triar un vi que no resti protagonisme al plat, i aquí entren en joc aspectes com el tipus de peix o marisc, així com la seva preparació.
És clar que, si parlem de menjars mariners, cal evitar els negres amb molt de cos, ja que anul·larien el sabor del plat, però tastar-los amb un vi negre jove o un rosat ben fresc pot produir grates sorpreses.

Les ostres amb cava o també amb un rosat sempre seran una combinació guanyadora, sense deixar de banda un bon albariño.

Peixos blancs i magres, de suaus i delicats sabors, com els llenguados, galls, orades, turbots…, sempre estaran ben acompanyats d’un vi blanc, lleuger i fresc com l’albariño, el verdejo o el chardonnay, que ajudaran a potenciar-ne el sabor.

Mariscs, crustacis i mol·luscs en general també van millor amb vins blancs, sobretot si es tracta d’elaboracions pures i senzilles que conserven la seva essència marina.

Els crustacis, en general, combinen bé amb un riesling, verdejo, o algun blanc d’Alella. I si són tipus llagosta, cranc o gambes cuites, amb chardonnay o sauvignon blanc.
Sigui quina sigui l’opció escollida, recordeu que no hi ha regles escrites ni inamovibles sobre quin és el millor tipus de vi per a cada plat. Esperem que algunes d’aquestes propostes puguin servir per a una més bona elecció.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari