Publicat el 18/06/2020

El v i escumós és un vi que conté diòxid de carboni natural. La presència del gas carbònic fa que es formi escuma en el moment de servir, seguida d’un despreniment de bombolles persistents.

Diferències entre els tipus de vi:

  • El vi d’agulla (o vi petillant) i el vi perlat tenen menys gas, no formen escuma i les bombolles no són persistents.
  • El vi gasificat, el gas carbònic no es produeix de forma natural, sinó que hi és afegit.
  • Vi escumós, és un vi especial, ja que necessita un procés d’elaboració complementari a partir del vi de base.

Diferents mètodes d’elaboració del vi escumós:

  • Mètode tradicional o mètode xampanyès, on la segona fermentació es fa en botella en repòs durant nou mesos en una cava. És el mètode utilitzat en el cava i el xampany.
  • Mètode granvàs, on la segona fermentació s’accelera en un vas clos de grans dimensions.
  • Mètode transfer, amb una fermentació de curta durada en botella i posteriorment es filtra i es traspassa a una altra botella.

Per distingir els diferents tipus de vins escumosos, a banda de les indicacions a l’etiqueta, disposem d’una marca a la base del tap:

  • Una estrella de quatre puntes indica un vi escumós elaborat pel mètode tradicional.
  • Una circumferència indica un granvàs.
  • Un cercle indica el mètode transfer.
  • Un triangle equilàter indica un vi gasificat.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari