Publicat el 03/01/2018

La peculiar orografia de l’Empordà, que combina mar i muntanya, i el clima mediterrani defineixen la personalitat dels vins d’aquesta DO. La insolació és elevada i la pluviositat és notable; els terrenys àcids afavoreixen el naixement de vins de qualitat; les vinyes, per evitar quedar malmeses per la tramuntana, creixen a pocs centímetres del terra i en garanteixen un bon estat sanitari.

Vins empordanesos:
Els negres s’elaboren amb varietats de raïm com la garnatxa negra, carinyena o la samsó, i són afruitats i lleugers. Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduint,
principalment l’ull de llebre, el cabernet sauvignon, el merlot i el syrah. Aquests vins, de reserva i criança, presenten notes aromàtiques molt característiques; són complexos, fragants, amb tocs d’espècies, mantenint sempre aromes de la fruita i la planta. Un cop a la boca s’expressen amb plenitud, saborosos i molt agradables.

Els rosats d’aquesta DO es fan amb les varietats de raïm carinyena, garnatxa negra i lledoner, i són afruitats, moderats i molt saborosos. Es caracteritzen per un color cirera ben definit, amb gran personalitat i aromes delicades, frescos i de graduació alcohòlica moderada.

Els blancs. Les varietats dominants són el macabeu, i la garnatxa blanca i roja, i són vins frescos i saborosos. Actualment, aquestes varietats tradicionals es complementen amb varietats de nova implantació com el chardonnay, el sauvignon blanc i el gewürztraminer.

Una singularitat de la zona és la garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dona nom. És generós, amb sabor del mateix raïm madur, càlid i sedós, virtuts que li confereixen els trets d’un vi de postres excepcional, juntament amb l’altre vi dolç propi de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari