Publicat el 12/01/2017

Pablo Poó Gallardo és un professor sevillà de Llengua i Literatura d’ESO que el passat mes de desembre va pujar una gravació al seu canal de YouTube, dirigida a aquells dels seus alumnes que no havien aprovat els exàmens. El vídeo, titulat Carta als meus alumnes suspesos, de seguida va tenir ressò a les xarxes i a hores d’ara acumula més de 300.000 visualitzacions.
Aquesta lliçó magistral té una durada de quatre minuts i mig, un breu espai de temps que el docent aprofita per mostrar als seus alumnes més endarrerits el valor que tenen els estudis de cara al seu futur.
El mestre comença per fer incís en l’esforç que fan els pares per oferir-los la vida que tenen, una situació privilegiada i temporal. «No saps res de la vida», els assegura Poó, «i no ho saps perquè ho tens tot». Seguidament els adverteix que «la vida no té res a veure amb la bombolla utòpica en la qual us emboliquem durant tota l’ESO. La vida és una putada; i no t’espera, no et comprèn i no et fa recuperacions».
«No et cal el Romanticisme per treballar al camp», afegeix el professor per rebatre les excuses que els nois i noies posen per justificar que no els cal estudiar, «tampoc per posar rul·los, però sí per saber que, fa dos-cents anys, unes quantes persones van tenir el valor suficient per fer front a les normes d’una societat que creien injusta. I tu, que no tens referents culturals, que llegim qualsevol text i en cada línia hi ha tres paraules que no entens perquè és la primera vegada que les escoltes, pensaràs que hi ha coses impossibles perquè ningú no et va ensenyar que abans que tu diverses generacions ja ho havien aconseguit». Després afegeix que «en les ments obertes, és més difícil entrar-hi. Una ment simple es conquista fàcilment, només té una porta».
Poó acaba amb una darrera reflexió dirigida als seus alumnes més rebels: «T’has de sentir malament per no haver aprovat, pensa que el teu futur depèn en gran part del que facis ara. I, a partir de gener, vindràs aquí a deixar-te la pell: deixaràs de dormir a classe i pensar que no pots només perquè no ho intentes; demostraràs que no necessites que et baixem el nivell, perquè saps que tens capacitat de sobres. A partir de gener em lliuraràs tot el que et demani i com t’ho demani, perquè si no, petit, estàs perdut».

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari