Publicat el 28/04/2019

Escollir animal de companyia és una decisió que pot no ser-nos tan fàcil. Més enllà de les afinitats i la connexió que tinguem amb les mascotes que volem que formin part de les nostres vides, cal tenir en compte diversos factors per facilitar un millor encaix amb el nou company que incorporarem a la família. En aquest article us donem algunes pautes.

Escollir animal de companyia és una decisió que pot no ser-nos tan fàcil. Més enllà de les afinitats i la connexió que tinguem amb les mascotes que volem que formin part de les nostres vides, cal tenir en compte diversos factors per facilitar un millor encaix amb el nou company que incorporarem a la família. En aquest article us donem algunes pautes.

Aspectes destacats com són l’estil de vida, els horaris o el fet que caldrà assumir un nou ventall de responsabilitats, s’han de tenir molt en compte quan s’incorpora a les nostres vides un gos, un gat, un ocell o qualsevol altre animal. Seran uns companys fidels i que ens enriquiran molt, però també ens demanaran uns deures i unes obligacions.

Segons informa la revista Eroski Consumer, en els darrers anys hi ha hagut un creixement important d’adopcions de mascotes perquè la societat és més conscient del respecte a l’entorn dels animals; però també, per contra, es constata un percentatge d’abandonaments molt lamentable contra el qual es lluita des de les protectores amb tots els seus esforços.

Malauradament, però, encara és molt alt —segons indiquen els experts— el percentatge d’abandonaments o de famílies que als pocs mesos de conviure amb una mascota la deixen. Per aquest motiu, les associacions d’animals no es cansen de repetir el mateix missatge, que és millor adoptar mascotes que s’han quedat sense amo que no adquirir-ne una.

D’altra banda, la incorporació a les nostres vides d’un animal de companyia ha de ser raonada i consensuada entre tots els membres de la família, i no fruit del caprici d’un d’ells, que generalment sol ser un infant. Hem de ser conscients —i alhora cal saber transmetre-ho als membres més joves de la família— que els animals són éssers vius, que requereixen atenció diària i també cures a llarg termini.

Com tenir cura dels nostres animals de companyia
Les visites regulars al veterinari (i les despeses que lògicament aquestes comporten), l’atenció diària que demanen les nostres mascotes, les cures que els hem de fer i també les preocupacions que poden ocasionar-nos perquè són éssers vius, són plantejaments que passaran a formar part de la nostra vida diària quan fem el pas d’adoptar-ne.
A més, no totes les mascotes s’ajusten de manera fàcil o com ens interessa a nosaltres als diferents estils de vida que tenim. En aquest sentit, hem de saber ser pacients i entendre que els hàbits de cada persona o de la família són un factor determinant per inclinar-se en la decisió d’escollir un tipus d’animal o un altre. D’altra banda, l’atenció que exigeixin serà més gran o més petita depenent de l’espècie, la raça o fins i tot el sexe de l’animal.
Per tant és molt recomanable que, abans d’adoptar una mascota, des de la família es facin les valoracions oportunes, tenint en compte el temps que se li podrà dedicar i el procés d’adaptació de l’animal que hàgim escollit al nostre entorn. Un exemple senzill: si agafem un gos al qual li cal fer molt d’exercici perquè és d’una raça predisposada a necessitar-lo i no som mai a casa, això afectarà inevitablement la salut de l’animal.
Els professionals i les persones que treballen a les protectores us poden assessorar. No us n’esteu de consultar-los.

Redacció La Clau

Deixa un comentari