Troben dos nous fàrmacs per al càncer de mama amb metàstasi | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 03/01/2020

Dos estudis en què han participat investigadors de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i de l’Hospital Quirónsalud de Barcelona han desenvolupat dues noves teràpies que han mostrat beneficis en pacients d’un càncer de mama agressiu (HER2 +) en metàstasi.

Els treballs suposen un increment en les opcions terapèutiques per a pacients en què la malaltia havia progressat amb els tractaments anteriors, de manera que els investigadors esperen que es puguin aprovar.

Segons explica Europa Press, Cristina Saura, coautora d’un d’aquests estudis i investigadora del VHIO, ha destacat que les pacients han pogut beneficiar-se abans de la seva aprovació d’uns fàrmacs que està convençuda s’acabaran convertint en un estàndard de tractament.

El primer treball ha assajat una combinació triple de fàrmacs que ha demostrat que és capaç d’augmentar la supervivència lliure de progressió de malaltia i la supervivència global de les pacients d’una forma significativa.

Després d’un any de tractament, el percentatge de pacients lliures de progressió de malaltia ha estat d’un 33 %, davant el 12 % en el grup control; la supervivència als dos anys també va estar a punt de duplicar-se, passant del 27 % en el grup de control al 45 % en les pacients que rebien la triple combinació.

Un dels punts més importants és que els pacients amb metàstasis cerebrals també es van incloure en l’estudi i es va poder veure com se’n beneficiaven igualment. El 25 % de les pacients amb metàstasis cerebrals tractades amb aquesta combinació continuaven lliures de progressió de la malaltia, davant el 0% en el grup control, fet que demostra que aquesta combinació suposa una alternativa que s’ha de tenir en compte en un futur.

El segon estudi ha estat l’anomenat DESTINY-Breast01, amb Shanu Modi, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) de Nova York, com a investigador principal, i promogut per Daiichi Sankyo. En aquesta investigació s’ha analitzat l’eficàcia d’un nou tractament dirigit contra el càncer de mama HER2 amb un conjugat anticòs–fàrmac.

En un assaig anterior es va definir la dosi adequada d’aquest nou tractament, i en aquesta segona fase s’ha buscat veure si aportava un benefici significatiu a les pacients: el 60,9 % de les que van rebre aquest nou tractament mostraven una resposta objectiva, amb una supervivència lliure de progressió de més de 16 mesos.

Aquests resultats, destaquen els investigadors, suposen una fita en el control de la malaltia en aquest context.

 

 

Redacció La Clau
Font: Europa Press

Deixa un comentari