Tos nocturna | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 02/01/2020

La tos és un mecanisme de defensa que l’organisme fa servir per expulsar aire de manera brusca i mobilitzar així el moc o la flegma acumulada a les vies respiratòries, facilitant la seva correcta expulsió i millorant la respiració.

La tos nocturna no només pot arribar a ser molt molesta, sinó que a més altera el son. Després d’una nit acompanyada de tos, ens despertarem cansats i segurament amb dolors d’esquena, coll, i la gola seca. Per això, encara que la tos sigui un reflex involuntari de defensa del nostre cos, i a priori no sigui una cosa dolenta, hem d’evitar que formi part del nostre dia a dia.

La causa de tos més comuna sol ser per estar passant per un procés gripal o un refredat, i la raó per la qual quan estem refredats tossim més a la nit té relació amb la postura: en estar estirats s’acumula mucositat al nas i la gola i generalment acabem respirant per la boca; això fa que es ressequi i s’irriti la gola i comencin els atacs de tos. Per aquest motiu, si s’intenta dormir una mica més incorporat s’aconseguirà que la gravetat ajudi a fer que els mocs no s’acumulin en les vies respiratòries.

També podem patir tos nocturna per conviure en un ambient en què falti humitat o que sigui molt fred. Si les nostres vies respiratòries perden calor en respirar aquest aire sec i fred, es desencadenaran atacs de tos. Per humidificar l’ambient i les nostres vies respiratòries s’aconsella prendre un bany calent abans de posar-se al llit i respirar el vapor. També cal evitar tenir la calefacció massa alta durant el dia o la nit, ja que amb la temperatura alta només aconseguirem que l’ambient es ressequi.

Cal no oblidar-se de beure molt líquid, ja que mantenir hidratada la gola és fonamental. convé procurar dormir amb un got d’aigua a la tauleta de nit per poder fer-ne un glop quan es noti la gola seca.
I si es nota la gola inflamada, és bo fer gàrgares amb aigua calenta, llimona i mel per que la seva acció suavitzant i antiinflamatòria.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari