Publicat el 15/12/2017

Segons recull el diari Ara, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que enguany els catalans menjarem més d’un milió i mig d’unitats de torrons artesans, un 2% més que l’any passat. Tan sols a Barcelona i província es calcula que es vendran unes 650.000 barres de torró, de manera que se superaran les xifres del Nadal passat. Quant als preus, no experimentaran grans canvis respecte d’altres anys.

Tal como explica al mitjà el president del Gremi, el pastisser Elies Miró, «el torró artesà és un dolç de pastisseria elaborat a mà, de manera tradicional, amb ingredients naturals de qualitat i sense conservants ni colorants, cosa que fa que sigui un producte de qualitats excel·lents». I afegeix: «En els últims anys, a més, hem constatat que el client es preocupa cada cop més per allò que menja, i per tant valora el producte artesà i natural. És fàcil entendre que si l’ametlla va a 9 € el kg, un torró que costi 4 € no pot portar ametlla de qualitat».

Els torrons artesans de Xixona, crema cremada i praliné són els que tenen més èxit. Tot i així, cada any apareixen nous sabors, com el de gintònic, kikos, mango, mandarina i poma, entre molts d’altres.

A banda d’això, creixen els torrons ‘saludables’, és a dir, amb poc sucre, i també els aptes per a persones amb intoleràncies alimentàries. Pel que fa a les mides, continua creixent la demanda de torró de pastisseria en barres més petites, ja que s’adapta als canvis socials amb famílies menys nombroses i facilita el tast de diversos sabors.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona també ha explicat que cada cop es veuen més dolços d’autor, com ara els troncs de Nadal, que permet desenvolupar la creativitat del pastisser, i els d’altres cultures gastronòmiques, especialment el panettone, que ha experimentat un gran augment de la demanda.

El torró és un dels dolços més típics i tradicionals del Nadal als Països Catalans. Antigament eren unes postres només a l’abast dels rics, però ja fa molt que arriba a totes les llars catalanes. La història del torró es remunta a molts segles enrere, ja que està documentat al menú de noces d’una de les filles del rei Jaume I, i apareix al receptari medieval Llibre del Coch. La majoria d’estudiosos situen els seus orígens a la península aràbiga basant-se en el tractat De medicinis et cibis semplicibus, del segle XI, en el qual es parla del «turun». Després, els àrabs van portar aquest dolç a les costes de la Mediterrània. La versió que nosaltres coneixem va néixer a la província d’Alacant pels volts del segle XV. Dades històriques asseguren que el torró ja existia en la Vila de Sexona (actual Xixona) al segle XVI. Amb el temps les postres es van anar popularitzant i, d’aquesta manera, van arribar a la resta de la península.

 

Font: Ara.cat
Redacció La Clau

Deixa un comentari