Tirabecs, beines dolces | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 25/02/2019

De totes les varietats de pèsols que es comercialitzen al nostre país, els tirabecs, coneguts també com a indians o caputxins, són els únics que presenten una beina comestible.

El tirabec o estirabec és una varietat botànica de pèsol caracteritzada perquè es menja tota la tavella, quan encara està immadura. Els pèsols en tavella —els tirabecs— es consumeixen quan són molt frescos.

El seu cultiu és breu, des de final d’hivern a principi de primavera; escassament dos mesos.

El tirabec (Pisum arvensis) és de la família dels pèsols. Tot i així, no es classifica com una lleguminosa, com és el cas dels pèsols, sinó que se’l considera una verdura. Això és deu al fet que, en tenir la llavor tan petita i la beina tan tendra, es consumeix sencer, aportant un valor nutritiu més semblant a una verdura que no pas a un llegum.

Tenen una textura cruixent però la mateix temps delicada, i a l’hora de menjar-los predomina un lleuger sabor dolç bastant agradable i un fi toc amarg.

Han de menjar-se al dente , o sigui, més aviat durets, ja que quan perden la seva textura cruixent perden també la seva gràcia.

Es poden afegir als guisats; això sí, és millor afegir-los gairebé al final de la preparació perquè no es produeixi un excés de cocció.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari