Publicat el 07/04/2022

The Batman de Matt Reeves

 

  • Direcció: Matt Reeves
  • Interpretació: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Jeffrey Wright, John Turturro, Paul Dano, Colin Farrell, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, Jayme Lawson.
  • Durada: 175 min
  • Gènere: Thriller, intriga, acció

 

Finalment ha arribat a les sales de cinema l’esperada The Batman de Matt Reeves després d’haver-se’n cancel·lat l’estrena prevista l’any passat. La pel·lícula ensenya les seves cartes en una primera seqüència en la qual l’alcalde de Gotham és assassinat per un boig davant del seu fill durant les celebracions del Halloween. El misteriós i sàdic homicida deixa un seguit de pistes i criptogrames com en els relats de psicòpates més tronats i perillosos.

S’estableix així un format policíac de to marcadament pervers i pertorbador entre assassí en sèrie i policia que convoca expressament el justicier nocturn Batman (Robert Pattison). El nostre protagonista, que actua d’aliat del cos policial contra el crim a Gotham i s’implica en les investigacions, és interpel·lat repetidament amb missatges críptics personalitzats pel criminal, Edward Nashton/Enigma, un psicòpata que amaga rere el seu rostre completament embenat –com si es tractés de la figura de l’home invisible– l’actor Paul Dano.

En aquest joc del gat i la rata van emergint gradualment dades que posen de manifest el costat fosc de l’alcalde i les seves connexions amb els baixos fons de la ciutat arran de la desaparició de la seva «noia de companyia». Tenim clubs nocturns i clans mafiosos amb personatges tan sinistres i violents com Oswald «Oz» Cobblepot, àlies el Pingüí (Colin Farrell). En aquest laberint cada vegada més enrevessat, Batman acaba congeniant amb Selina Kyle (Zoë Kravitz), la futura Catwoman, que aquí és la companya de pis de la noia segrestada i també vol esclarir els fets.

Som davant un film claustrofòbic i espès, amb un heroi justicier atrapat al cor de les tenebres d’una Gotham esdevinguda hàbitat de monstres humans, cercle viciós de corrupció i podridura sense fi i sense remei. En aquest duel diabòlic i inquietant, Batman/Bruce Wayne també acaba engolit en l’infern de vergonya que vol combatre quan sorgeixen revelacions sobre la seva pròpia família. Tenim una superproducció mancada d’espectacularitat, de grandiositat o d’escenes d’acció abracadabrant en favor d’un enfocament que privilegia la fisicitat extrema, amb plans tancats, espais closos i batusses a cops en la negra nit.

Batman és un personatge que viu aclaparat pels esdeveniments, angoixat pel que vindrà, superat per tot plegat, més aviat la figura d’un antiheroi. Es tracta d’un heroi sense poders de superheroi, desproveït d’artefactes i parafernàlia diversa, a qui sembla que hagin tallat les ales, i és a més un ésser desmillorat i demacrat a la llum del dia per la seva dura feina noctàmbula. L’estètica d’una atmosfera plujosa, fosca, corrupta, nihilista i crepuscular aplicada per Matt Reeves ens evoca sobretot el format de thriller de Seven (David Fincher, 1995).

 

Joan Millaret i Valls

amic logo

amic logo

Deixa un comentari