Publicat el 03/12/2021

Els gats són animals extremament territorials, però, malgrat això, són capaços d’adaptar-se als entorns i conviure amb els humans. Tot i així, tenen els seus orígens més arrelats dins seu que altres animals domèstics. És el cas del que els experts anomenen territori felí.

 

Quan els etòlegs van començar a utilitzar aquest concepte es referien a una superfície que comprenia l’àrea vital típica de l’animal, però aviat van adonar-se que en realitat era el conjunt de zones utilitzades per a funcions concretes. El territori felí és ara entès com un conjunt de camps territorials que fan servir els gats i que es divideix en un nombre variable de superfícies amb finalitats força precises.
Tal com expliquen els estudiosos de la conducta animal, el territori felí es classifica en dos camps sempre presents i un que pot ser ocasional:

Camp d’activitat És on el gat desenvolupa una activitat concreta, com caçar o jugar, menjar, orinar, etc. Pot ser que tingui zones diferenciades: per exemple, l’espai de menjar amb el de fer les necessitats.
Camp d’aïllament Es tracta d’un espai que el gat utilitza per retirar-se i estar sol. La fa servir sobretot per dormir, però també per a la neteja o la lactància.
Camp d’agressió Acostuma a ser un camp eventual, ja que no hi ha zones funcionals. És un espai on el gat no permet que res ni ningú se li apropi (en cas d’estar ferit o espantat, per exemple) i on qualsevol intrusió pot acabar en agressió per part del felí.

Els camps del territori felí estan units per camins que el gat va formant des de cadell, i no solen trencar-se tret que s’hi vegi forçat. Els gats domèstics han de delimitar el seu territori felí comptant amb l’espai disponible. Si convivim amb un, podem ajudar-lo, encara que serà ell mateix qui s’encarregarà de detectar quin lloc és més adequat per a cada funció. Els etòlegs donen tres consells bàsics:

  1.  Col·loca el seu menjar i beguda juntes, però lluny de la safata de sorra, que haurà d’estar situada en un lloc tranquil.
  2. Habilita un espai per a les seves joguines, el seu rascador i la resta d’accessoris de la seva zona de jocs.
  3.  Destina un lloc amb un entorn agradable i càlid per al seu descans, on també pugui relaxar-se.

Els gats seleccionen àrees de territori per una qüestió de supervivència i, per fer saber a persones i animals quin és, el marquen de diverses maneres. Alguns felins poden arribar a l’extrem d’orinar o defecar per marcar una àrea particular com a pròpia. Cal tenir clar que aquest tipus de marcatge no és un problema d’eliminació inadequada, sinó un comportament territorial. Així que davant qualsevol dubte o problema, contacta amb el veterinari perquè t’ajudi a resoldre’l de la millor manera.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari