Publicat el 24/11/2017

La tardor és la millor temporada per anar al bosc a cercar bolets. La pluja típica de finals d’estiu i la baixada gradual de temperatures propicien una humitat més alta en el sotabosc. Normalment la temporada de bolets comença després de les primeres pluges que ajuden a refrescar l’ambient.

Catalunya gaudeix d’una coneguda tradició boletaire; quan arriba la tardor, un gran nombre de persones es desplacen als boscos amb l’afany de passar-hi una estona d’esbarjo i omplir de bolets els cistells. Dos elements imprescindibles per als buscadors són el cistell i la navalla o el ganivet. Els bolets s’han de transportar en un cistell de vímet, mai en bosses de plàstic que n’impedirien la transpiració. A més, el cistell permet que vagin caient les espores a mesura que es va caminant, i així el bosc les recupera. Els bolets mai no s’han d’arrencar, sinó que cal tallar-los pel peu amb un ganivet o navalla.

Entre les espècies variades de bolets comestibles que creixen als boscos catalans trobem: la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta.
La millor manera de gaudir de tot el seu sabor és consumir-los en el menor temps possible, si pot ser el mateix dia. Per tal de conservar-los bé, cal guardar-los a la nevera, com a molt un parell de dies. El millor és dipositar-los sobre una safata amb les làmines cap avall i sense tapar-los. Si es volen guardar més temps, el millor és congelar-los, però prèviament s’han de netejar, rentar i assecar bé amb suavitat. Es poden congelar en cru, sencers o tallats a làmines, o també es poden escaldar durant un o dos minuts, deixar-los refredar i congelar-los o guardar-los en oli d’oliva.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari