Publicat el 22/12/2018

És un aliment elaborat a partir de la soja, lleugerament fermentat amb un fong anomenat Rhizopus oligosporus, i que es prepara en els països asiàtics des de fa centenars d’anys. Per trobar l’origen del tempeh s’ha de mirar cap a Orient, ja que aquest aliment procedeix d’Indonèsia, on és consumit diàriament per la majoria de la població.

Encara que en pronunciar el seu nom pugui semblar un estrany a la nostra taula, la veritat és que el tempeh ja és un producte habitual en les prestatgeries dels herbolaris i centres de dietètica. I és que aquest petit gran desconegut per a la població general és un aliat dels vegetarians i vegans, ja que resulta fins i tot més popular que el tofu. És bastant saborós, el seu gust recorda el de les nous, a diferència del tofu, que en general és una mica més insuls.

Ric en proteïnes vegetals, calci, greixos cardiosaludables i isoflavones, és un aliment que a més de ser un aliat de la cuina vegetariana i vegana resulta molt beneficiós per a la salut. Una de les conseqüències de la presència del fong Rhizopus i del procés de fermentació és la vitamina B12, essencial per al bon funcionament del cervell, entre altres coses. La vitamina B12 es troba a la carn, les vísceres dels animals, el peix o les cloïsses, entre d’altres, però és difícil trobar-la en aliments vegetals. És ric en calci, ferro, fòsfor, zinc i vitamines com l’àcid fòlic, la B1 i la B2. També conté fibra dietètica natural.

El tempeh a la cuina
És un aliment molt versàtil que es pot utilitzar de diverses maneres a la cuina. En general es talla a llesques i es cuina saltat o fregit, tot i que també se’l pot incloure en entrepans i amanides. En general a Indonèsia, país d’origen del tempeh, el cuinen saltat fins que pren un color daurat, però també es pot cuinar bullit, al vapor, al forn, en microones, guisat acompanyat de verdures o bolets, en mandonguilles, o simplement a la planxa.

 

Redacció La Clau
Font: https://www.webconsultas.com

Deixa un comentari