Publicat el 26/05/2005

INTERPRETACIÓ
Ángel de Andrés López, Elvira Mínguez, María Galiana, Alberto de Mendoza
DIRECCIÓ Josep Corbacho, Joan Cruz
DURADA 94 min
GÈNERE Comèdia

Aquesta pel·lícula seria una gran sorpresa per a la majoria del públic, sinó fos que els premis obtinguts, el boca a boca i els comentaris mediàtics ja han esbombat la seva qualitat. Perquè del tarannà conegut de Corbacho, hom n’esperaria un producte desmadrat i poca-solta. I és a l’inrevés. Uns diàlegs a vegades plens de “tacos”, això sí, però jo diria que es produeixen exactament com són avui dia. Sense gaires contemplacions per a bona part de la joventut, més ponderats encara que deixant-los anar també, en els de quaranta o cinquanta i més pulcres i acurats en la tercera edat.
A més a més, vaig veure la pel·lícula en català. Com que tot passa a la barriada de Santa Eulàlia de l’Hospitalet, les persones parlen en català o castellà segons el seu costum de cada dia. Això, vist a Catalunya, traspua encara més la sensació de realitat, que potser no s’aconseguirà tant a fora on es parla castellà…
Els dos directors, també guionistes, són de la mateixa barriada, coneixen bé el terreny i varen fer el guió treient trossos i personatges viscuts, sinó exactes, ben semblants. Per això se suposa que hi han posat per títol Tapas, mot col·loquial, que no se sap si té origen català o castellà. Una mica d’això i una mica d’allò, sense que cap sigui el plat complet, però formant entre tots una menja arrodonida i deliciosa.
La pel·lícula és doncs així: Dña. Conchita (María Galiana) i el seu marit Mariano (Alberto de Mendoza) són una parella de jubilats que viuen bé gràcies a que ella fa de camell per tal de subsistir dignament i alegrar la vellesa i la terrible malaltia d’ell. Lolo (Ángel de Andrés López) és el propietari del bar on passa bona part de la història, abandonat al començament per la seva dona a causa del seu caràcter possessiu i cridaner, contracta un cuiner xinès fan de Bruce Lee (diguem que aquest és un dels personatges més divertits i carismàtics), després està en Cèsar i l’Opo, la parella de joves dependents del súper del barri, amb les seves discussions sobre les coses habituals de la joventut, principalment del sexe; Cèsar té una tòrrida aventura amb Raquel, abandonada pel marit (una deliciosa Elvira Mínguez). Cap història és la principal, cap dels intèrprets és primer protagonista, en tot cas podríem dir que ho és el barri.

 

On veure la pel·lícula

Deixa un comentari