Són realment intel·ligents els animals?
Si ens fixem en els humans ens assaltaran molts dubtes. Estem a dos passos de destruir el planeta i amb les nostres bombes podem fer volar la galàxia. Impressionant, el nostre progrés! Que llestos! Les guerres mundials les comptem de dues en dues.
Hi ha molts tipus d’intel·ligència. La primera i bàsica és la capacitat d’adaptar-se al medi. El segon manament per sobreviure és no emprar la violència més enllà del mínim necessari: viu i deixa viure. En això també suspenem.
Bé. Ara ja estem preparats per reconèixer la intel·ligència dels altres; efectivament, els altres animals són bons o molt bons en àmbits i competències en què nosaltres fracassem.
Els elefants ocupen un lloc destacat en aquest rànquing: tenen més memòria, tenen més cura dels seus fills i amics i poden mantenir l’atenció sobre quatre coses alhora, cosa que no pot fer cap humà.
A l’Institut for Marine Mammal Studies, a l’estat de Mississippí, omplien l’estany dels dofins de papers i plàstics. El dofí femella Kelly va descobrir que si acostava un paper als cuidadors li donaven un peix, i així va inventar el paper moneda i el comerç. Després va veure que li donaven el llobarro tan si el tros de paper era petit com si era gran. La Kelly va aprendre a esquinçar cada full per tal d’obtenir, posem per cas, un «tres per un». Després va aprendre a estalviar, i quan ja estava embafada guardava els «calerons» sota una roca del fons de l’estany. Un dia va caçar una gavina al vol, i en lliurar-la al vigilant es va adonar que els humans pagaven més per un ocell. La Kelly es va reinventar, passant-se al sector aviari per treure més rendiment. Ja com a empresària, va començar a deixar peixos surant sobre l’aigua per atraure gavines: una forma d’inversió. Com a bona mare va ensenyar tot el que havia après al seu fill, que ho explicà als seus companys. Segons The Guardian, avui en dia tots els dofins de Marine Mammal Studies a l’estat de Mississippí han assolit aquest nivell d’intel·ligència comercial.
Els problemes a resoldre en el mar són diferents dels que tenim a terra, però la capacitat d’innovar dels dofins, diu el prestigiós diari, és exactament la mateixa que en els humans.
Ramon Sala F Aranburu
www.facebook.com
/catalunyasalvatge/