Publicat el 11/11/2015

INTERPRETACIÓ
Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee, Ben Mendelsohn, Brooke Williams,
Rory McCann, Jeffrey Thomas
DIRECCIÓ John Maclean
DURADA 84 min
GÈNERE Western / Drama

Slow West ha estat tota una sorpresa. Tenint en compte la gran quantitat de tòpics i estereotips que avui en dia envolten el western, és tota una delícia descobrir una pel·lícula que no entén el gènere com una cuirassa, sinó com un context. Perquè John Maclean no ‘intenta fer un western’, sinó senzillament fer la seva pel·lícula, que casualment pertany a aquesta categoria. El director en cap moment sobreexplota els dispositius genèrics que el públic espera d’una peça de cowboys (duels entre caça-recompenses, assalts impossibles, enfrontaments entre blancs i indis…).

De fet, Maclean camina per la corda fluixa durant tota la pel·lícula, mantenint un equilibri perfecte entre contenció i exhibicionisme. Això no només es nota en la combinació d’escenes realistes amb seqüències clarament coreografiades, sinó també en l’eficàcia amb què se’ns mescla desmitificació i idolatria. Per exemple, el protagonista principal deixa clara la seva posició colonitzadora envers els nadius americans, així com la seva ideologia patriarcal. Però de la mateixa manera, poc després el director ens obsequiarà amb escenes de tiroteig planificades (i sense cap vergonya) per delectar el públic.

I la veritat és que aquesta combinació dona uns resultats força lloables. D’alguna manera és com si John Maclean establís les bases de com han de ser els ‘westerns’ d’avui en dia: una mica autoconscients, si es vol, però sempre interessats a prioritzar la història per sobre del gènere i a buscar l’equilibri entre exhibició i transparència, procurant en tot moment que els malabarismes estiguin en funció d’una necessitat i no d’un capritx del director.

Martí Sala
marti_1988@hotmail.com
Compte Twitter: @1988_sala

Deixa un comentari