Publicat el 13/12/2018

Les creences sense fonament racional i vinculades a elements sobrenaturals són presents a totes les cultures. Alguns aliments han servit d’inspiració a supersticions antigues que encara perviuen, com ara les següents:

Sal
Diuen que si se’t cau la sal tindràs mala sort i que, per evitar-ho, has de llençar sal amb la mà dreta sobre la teva espatlla esquerra. Així caurà directament als ulls del diable i l’encegarà, cosa que evitarà que et prengui l’ànima. Probablement aquesta superstició va iniciar-se quan la sal era un ingredient molt car.

Alls
Si utilitzes un collaret d’alls o penges un rast d’alls en les finestres estaràs protegit contra els vampirs i el mal d’ull, ja que es diu que aquest vegetal és un protector contra el mal. És molt probable que totes aquestes supersticions tinguin a veure amb les propietats antibacterianes i antisèptiques de l’all, científicament provades als nostres dies i que els nostres avantpassats ja coneixien.

Pa
Aquest aliment bàsic té un munt de creences i supersticions associades. Una d’elles és la de mantenir el pa en posició vertical perquè cap per avall porta mala sort. Durant molts segles s’ha dibuixat una creu a la part superior de la massa de pa abans d’enfornar-la per evitar que el diable s’hi assegui i el faci malbé. També es diu que si talles una barra de pa i hi veus una bombolla d’aire molt gran vol dir que algú morirà aviat.

Arròs
Aquesta llavor sempre s’ha vist com un símbol de salut i prosperitat. Es creia que llençar arròs en un casament apaivagava els mals esperits perquè no molestessin la nova parella. El costum ve dels romans, que llançaven blat sobre els nuvis, i no va ser fins a l’Edat Mitjana que es va substituir per arròs.

Te
Hi ha un munt de llegendes sobre la sort que porta aquesta beguda. Porta malastrugança que dues persones es serveixin de la mateixa tetera, i també remenar el te en sentit contrari a les agulles del rellotge. Si deixes destapada la tetera mentre prepares la infusió, un estrany et visitarà aviat. Si l’etiqueta de te cau dins de la tassa, perdràs alguna cosa en una setmana. Si trobes sucre sense dissoldre a la part inferior de la teva tassa de te, vol dir que algú està enamorat de tu, i vessar una mica de te mentre el prepares és un presagi de bona sort.

Raïm
Per aquestes dates tenim una tradició que és més recent: menjar dotze grans de raïm a les 12 de la nit de Cap d’Any. Se suposa que cada gra representa un mes de l’any que comença. Si el raïm és dolç, vol dir que aquell mes serà bo; en canvi, si està agre serà dolent.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari