Sensació de vertigen | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 27/03/2019

Has tingut la sensació que tot et dona voltes? Que perds l’equilibri i que la superfície que trepitges es mou sense moure’s? Les persones que pateixen de vertigen senten com si el món girés al seu voltant; és una sensació com si l’entorn donés voltes, i aquesta falsa sensació d’inestabilitat i que tot dona voltes és desorientadora i desagradable. Perdre el centre de gravetat és una de les pitjors sensacions que pot experimentar una persona. L’absència d’equilibri genera inseguretat.

El vertigen és una sensació una mica difícil de descriure amb precisió, però els principals símptomes són la sensació que tot gira al nostre voltant, com si ens inclinéssim o moguéssim, sense fer-ho; algunes vegades pot anar acompanyat de nàusees, moviments anormals dels ulls i vista ennuvolada, mal de cap, sudoració excessiva i brunzit a les orelles, però el vertigen no s’ha de confondre amb el mareig, ja que en aquest cas la sensació pot ser d’inestabilitat i d’inseguretat, però no hi ha una percepció de gir dels objectes.

Tipus de vertigen
Existeixen tres tipus de vertigen. D’una banda trobem el vertigen fisiològic, que apareix per exemple quan viatgem en cotxe o vaixell, quan portem ulleres noves o quan perdem la referència visual, com en el cas del vertigen de les altures. D’altra banda tenim el vertigen vestibular, causat per alteracions patològiques que afecten l’oïda interna o el nervi vestibular. Per últim, tenim els vertígens centrals provocats per malalties que afecten el cervell o el tronc cerebral.

El vertigen, tal com ja hem assenyalat, serà més o menys greu depenent del seu origen. Així, el vertigen posicional paroxismal benigne, que és el més freqüent, mai no serà greu, mentre que qualsevol vertigen associat a símptomes neurològics, mal de cap, dèficit sensitiu o motor sempre haurà de ser consultat al metge d’una manera ràpida.

 

Redacció La Clau
Font: https://www.doctologia.es

Deixa un comentari