Publicat el 07/05/2017

El secret de la flexibilitat, les fàscies. La fàscia és una membrana fibrosa de teixit connectiu que cobreix els músculs i forma les càpsules articulars, els tendons i els lligaments. La fàscia és com una segona pell, tot el cos està cobert per teixit fascial: tendons, ossos, músculs, nervis, vasos sanguinis i vísceres, motiu pel qual tot l’organisme està interconnectat sense interrupció, per les fàscies.

Tenim dues grans fàscies, la superficial i la profunda. La superficial es localitza sota la dermis, fet que la converteix en un segon embolcall sota la pell. La fàscia profunda envolta cada un dels òrgans, múscul, ossos, venes, etc…, protegint i permetent el seu correcte funcionament.

Funcions de les fàscies
Dintre de l’organisme, en són moltes i molt importants: Garantir la biomecànica de l’aparell locomotor, compartimentar estructures i a la vegada facilitar el lliscament entre elles, activar la circulació venosa i limfàtica, permetre al múscul una correcta contracció en oferir-li una resistència lateral que garanteixi el seu correcte funcionament, facilitar la comunicació nerviosa i electromagnètica entre les estructures corporals.

Com tenir-ne cura
La inactivitat, les lesions, passar massa temps asseguts i altres mals hàbits poden generar que existeixin adhesions entre les fàscies musculars. Aquestes adhesions poden evitar o dificultar que els músculs es moguin lliurament uns contra altres, motiu que pot conduir a una rigidesa o tensió que limita el moviment dels músculs.
La realització d’estiraments adequats, els massatges i activitats com el ioga o Pilates poden contribuir a mantenir els músculs i les fàscies en bon estat de funcionament i evitar aquestes adhesions.
El col·lagen és una proteïna i el principal component del teixit connectiu en el cos, en el qual s’inclou la fàscia. L’aigua és un component essencial del col·lagen, motiu pel qual es important consumir bones quantitats d’ aigua durant el dia.

 

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari