Publicat el 14/10/2015

Sandra Vivas i Riera és Interiorista i Arquitecta Tècnica. És membre associat a l’estudi d’arquitectura EVS d’arquitectura i interiorisme (Passeig La Riera, 36, 1r. Teià). Dins la seva trajectòria professional ha rebut els premis Escola Massana i ARQUINFAD per a estudiants. En aquesta entrevista ens dóna algunes claus i consells per afrontar el repte de l’interiorisme en les nostres llars.

 

Què cal plantejar-se abans d’afrontar la reforma d’interior de la llar?
Cal tenir un programa de necessitats, una idea clara de la finalitat de la reforma i dels objectius a aconseguir. També és important tenir clar quin és el pressupost màxim que hi volem destinar.

 

 

Quines serien les tendències que es porten actualment en interiorisme?
Considero que la creació d’un espai no pot estar condicionada per les tendències, la millor tendència és que la reforma reflecteixi la personalitat de les persones que hi viuen, dotar de la pròpia personalitat un interior. Els mateixos espais amaguen a vegades característiques que només cal potenciar, i és això el que decideix la tendència a seguir en cada cas.

 

 

I de les novetats, el més valent i agosarat, què en destacaria?
Pot ser agosarat aplicar els nous materials i les noves tecnologies amb criteri i en la mesura adequada. Per exemple, la tecnologia LED ha obert un gran ventall de possibilitats per il·luminar, però abusar-ne pot ser també un fracàs.

 

El sistema de vida que tenim determina molt com volem decorar l’interior de la nostra casa?
El sistema de vida de cada persona o família determina finalment un interior, però els sistemes de vida també canvien fàcilment. Per tant, és important que els espais que conformen els habitatges es puguin adaptar a l’evolució i als canvis que es van produint al llarg de la nostra vida.

 

 

Són molts els elements que intervenen en la decoració i l’interiorisme: pintura, electrodomèstics, paviments, tendals i cortines, aluminis, mobles, cuines, etc. Com a interioristes i arquitectes, com assessoren els seus clients en tots aquests àmbits?
De fet la nostra feina és combinar tots aquests elements per aconseguir definir l’espai adequat per a cada client. Evidentment això inclou recollir totes les idees aportades pel client i determinar si són adients per aconseguir els objectius fixats, inclosos els econòmics.

 

Parlem de colors, com escollir quins són els colors més adequats per al pintat de la casa? Cal deixar-se guiar pel gust de cadascú?
És important tenir en compte el gust de cadascú, però triar i combinar els colors sovint no és tan fàcil com pot semblar. El color està condicionat per la il·luminació: un espai amb una bona il·luminació natural pot permetre la utilització d’un color més fosc en alguns dels paraments; un de mal il·luminat requerirà una solució diferent. Sovint s’ha associat els tons càlids als dormitoris i a les zones d’estar, però no té per què ser així.

 

I en detalls com els mobles o les llums, per exemple, hem de buscar l’equilibri entre disseny i funcionalitat? Pot el disseny amagar a vegades la manca de funcionalitat?
Sí, un bon disseny sempre ha de ser funcional, que no és el mateix que dir que un disseny funcional és sempre un bon disseny.

 

Cal anar a buscar les emocions en el disseny d’interiors?
Sí, les emocions i les sensacions. Un espai per viure-hi ha de transmetre sensacions positives constants que es tradueixin en benestar. Un espai públic ens pot emocionar en entrar-hi per primer cop, però un habitatge ha de transmetre bones sensacions a qui l’habita cada dia. No és un bon disseny aquell espai que impressiona els convidats però resulta poc agradable per als seus habitants.

 

Quins serien els seus referents?
J. A. Coderch, Philippe Starck, Miquel Milà i Carles Riart.

 

L’assessorament dels professionals és el millor punt de partença per decorar i posar al dia les nostres llars?
Sí. L’assessorament d’un bon professional és important, tant per aconseguir una bona solució final com per racionalitzar el pressupost.

Deixa un comentari