Publicat el 06/10/2010
Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski DIRECTOR: Phillip Noyce DURADA: 100 min

Estic una mica capficat. Segueixo esperant que les pel·lícules d’acció siguin quelcom més que pur entreteniment sense sentit. I segueixo desil·lusionant-me.
Salt és el que prometen el tràiler i el cartell: Angelina Jolie repartint cops de puny i peu a tort i a dret. No hi ha res més. Bé, sí, hi ha un argument tan surrealista i anacrònic que fa riure. El tema de la guerra freda, els agents soviètics dorments infiltrats entre la societat dels Estats Units, tot això sona molt fora de lloc. És clar que en realitat no importa a ningú, ni a l’espectador, ni al guionista, ni al director.
El major encert del producte és l’elecció d’Angelina com a protagonista, i això que en un principi era Tom Cruise qui havia de fer el paper, però va ser descartat per sobredosi d’espionatge (amb Día y noche ja en va tenir per a una temporada). És més que evident que l’objectiu de tot plegat és crear una nova heroïna que sigui digna successora de Bourne. Però per a això s’hauria d’escollir un altre director.
No és que Noyce sigui un incompetent, en matèria de
thrillers comercials és un perfecte artesà, amb títols com Calma total, Peligro inminente o El coleccionista de huesos al seu currículum (i unes altres que més val oblidar). Un director conservador que pràcticament no ha variat el seu estil (o falta d’estil) des dels inicis de la seva carrera i que pot defensar un guió ben estructurat. Però aquesta dependència del guió és el que evidencia la seva mediocritat.
La saga Bourne en canvi va tenir dos punts claus que la van fer destacar: l’enemic intern i Paul Greengrass. El director britànic va trobar un llenguatge propi que donava cert realisme a la fantasia del soldat perfecte, que va donar com a resultat un cinema d’acció, crispeter, comercial i fàcil de digerir, però amb personalitat pròpia. Una mica en la línia que el veterà John Frankenheimer amb guió de David Mamet va establir amb Ronin.
En definitiva, Salt és un entreteniment bastant vulgar, amb un bon ritme gràcies al muntatge, però que no aporta absolutament res al cinema d’acció. Això sí, els enamorats d’Angelina gaudiran de valent.

Deixa un comentari