Publicat el 22/11/2017

Si hi ha una preparació culinària fonamental de la gastronomia és la salsa, ja que acompanya i enriqueix una gran varietat de plats. La cultura catalana disposa d’una gastronomia molt rica en salses que s’elaboren durant la cocció del guisat, com poden ser els sofregits i les picades que s’incorporen a receptes cuinades principalment amb cassola.

En època medieval les salses que es feien servir eren diferents de les actuals. Tenien contrastos agredolços que es van anar suavitzant amb l’arribada de productes del Nou Continent, bàsicament tomàquets, pebrots i bitxos. La gastronomia catalana d’avui dia ha heretat d’aquells temps salses com la samfaina, el romesco vermell o el sofregit de ceba i cansalada, al qual ara li afegim tomàquet.

Repassem algunes de les salses més típiques de la nostra tradició gastronòmica:

Samfaina. És una de les quatre salses bàsiques de la nostra cuina, juntament amb l’allioli, el sofregit i la picada. El seu origen és posterior al segle XV, ja que el tomàquet, un dels ingredients principals, no va arribar a Europa fins a la descoberta d’Amèrica.

Sofregit. És la salsa base de la majoria de plats de cullera de la nostra tradició culinària. També és posterior a l’arribada generalitzada de productes provinents d’Amèrica, atès que s’elabora amb tomàquets, un producte que abans no hi era a les llars catalanes.

Allioli. Aquesta salsa tan típica dels territoris de parla catalana té un origen que es podria remuntar a l’antiguitat clàssica, ja que els romans i els egipcis preparaven salses similars. El que està clar és que és pròpia del Mediterrani occidental, des d’on es va donar a conèixer arreu gràcies a la seva popularitat.

Picada. Una altra de les salses essencials de la nostra gastronomia. La seva presència a la cuina catalana es remunta a temps ancestrals, ja que les picades d’ametlles estan documentades a la cuina catalana des de sempre i figuren als tractats medievals més antics.

Maionesa. És originària de Maó, d’on prové el seu nom. Segons es diu, es tracta d’una variant de l’allioli que pretenia treure-li el gust d’all, que es considerava pagès, per tal de donar més prestigi a la salsa. Amb el temps es va exportar a Europa i es va fer mundialment famosa.

Salsa romesco. Va néixer al Camp de Tarragona a inicis del segle XVIII, quan ja s’havien popularitzat alguns dels ingredients que inclou la recepta procedents d’Amèrica.

Olivada. Es tracta d’una pasta o paté d’olives. És típica dels països mediterranis i acostuma a fer-se amb olives negres, encara que també se’n pot fer amb olives verdes.

Els seus ingredients bàsics són: olives espinyolades, oli d’oliva i sal. Trobem també olivades aromatitzades amb herbes o espècies.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari