Saliva i salut dental | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 26/09/2019

La nostra saliva conté un 99 % d’aigua i un 1 % d’elements que ajuden a protegir les dents i genives davant els bacteris, així com a facilitar la digestió. Està formada per ions de calci i de fòsfor que són els que li atorguen un poder reparador enfront de les agressions dels bacteris i els àcids que desgasten l’esmalt dental. Però, a més, també ajuda a regular el PH de la boca, controlant el nivell d’àcids produïts per la placa i dificultant l’aparició de càries.

Per tot això és summament important evitar la sequedat bucal, ja que, quan se’ns resseca la boca, les dents i genives queden desprotegides i es tornen més vulnerables a les amenaces externes.

Una persona sol segregar, de mitjana, entre 1 i 1,5 litres de saliva al dia. Aquesta producció arriba al seu nivell més baix durant la nit, de manera que l’acció antimicrobiana es veu afeblida, i per això se li dona més importància al raspallat nocturn per mantenir una higiene dental correcta.

Altres funcions de la saliva són: transmetre al cervell les sensacions del sentit del gust, permetre l’articulació de sons que formen la parla en servir com a lubricant de la boca i enviar senyals d’alerta a l’organisme en cas de deshidratació mitjançant la sensació de set.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari