Publicat el 13/02/2013
La cultura, la societat, la tecnologia... estan en constant evolució i els vestits de núvia no poden ser una excepció. Rosa Clarà, nascuda a Barcelona fa poc més de 50 anys i llicenciada en dret, és una de les dissenyadores de vestits de núvia amb més reconeixement dins i fora del país. Actualment, té més de 50 botigues repartides pel territori espanyol, i també ven a l’estranger. Precisament aquest any celebra la majoria d’edat de la seva primera botiga, al Passeig de Gràcia de la capital catalana. Els seus dissenys també es poden trobar en moltes botigues de moda nupcial del Maresme. Amb les seves col·leccions vesteix núvies senzilles, femenines i molt elegants, però sense renunciar a sentir-se actuals. Amb ella hem parlat de quines són les tendències actuals en el sector i com els està afectant la situació econòmica

Quines són les tendències per a aquesta temporada en moda núvies?
Hi ha dues tendències bàsiques: una de volum, amb vestits de faldilles lleugeres però generoses i una tendència de vestits aparentment senzills però plens de detalls que els fan rics i meravellosos, com brodats especials o puntes aplicades en teixits naturals i de gran caiguda.
Què ens proposa Rosa Clarà per a la col·lecció d’aquest any?
La proposta més innovadora a la passarel·la són els teixits amb flors troquel·lades, és a dir amb un relleu sobreposat al vestit, i els colors pastel.
Els models són més clàssics o més moderns que en temps anteriors?
Actualment, hi ha una tendència a reinventar els clàssics omplint-los de detalls que els fan a l’hora actuals i innovadors, com les flors troquel·lades que hem comentat, o alguns cosits i complements.
Es porta el vestit amb faldilla curta, per sobre del genoll?
No és el que més demanen les núvies malgrat que jo penso que hi ha un vestit ideal per a cada núvia. Depèn de la personalitat de cada dona, si una núvia somia amb un vestit curt aquest serà el seu vestit, sigui o no tendència. Moltes dones no es regeixen per la moda, sinó que busquen el vestit que sempre han volgut vestir en el seu dia.
Blanc, blanc trencat, marfil, colors pastel…Es porten aquests colors, o les núvies comencen a ser més atrevides amb d’altres?
Es porten aquests colors, sobretot el blanc dels teixits nobles, naturals, que té diferents tonalitats.
Els tipus de celebració (religiosa, civil…) fa que es busqui el vestit d’un estil o un altre? (escots, estampats, vels…)
Antigament sí que hi havia més diferència segons el tipus de cerimònia. Ara, cada vegada n’hi ha menys. Els casaments civils, que han augmentat en els darrers anys, es plantegen com una festa, una celebració especial, però la núvia segueix sent l’absoluta protagonista.
Quin tipus de vestit volen les núvies actuals? Quina tendència hi ha, cap al clàssic o el modern i trencador?
Les núvies actualment estan molt ben informades sobre les col·leccions. Sovint miren la nostra pàgina web abans de venir a les botigues, i la majoria arriben amb una idea clara, com a mínim, del que no volen. Les nostres núvies busquen models senzills però que resultin espectaculars alhora, pot ser per un detall o per un teixit meravellós. El clàssic renovat seria potser la pauta més comuna que segueixen, ja sigui amb un estil de vestit caigut o amb molt volum.
Es porten els vels? Com són?
Es porten els vels, i el que ha canviat no són els vels en si mateixos, sinó la manera de posar-se’ls. Ara ja no veiem tantes núvies amb la cara coberta, busquen maneres originals, delicades i afavoridores de lluir-los, com un casquet tipus anys vint o simplement caient del recollit de manera subtil.
Les cues dels vestits són molt llargues?
Això normalment, depèn de la cerimònia. Si se celebra en una gran catedral sí, per exemple. Si és un casament a la platja, no.
Quins són els teixits més habituals, els que més es porten? (seda, tul…)
Nosaltres només treballem amb teixits naturals: sedes, tuls sedosos, brocats… són els més còmodes i agradables a la pell.
En l’àmbit de l’estilisme, el pentinat o el maquillatge de la núvia pot millorar o empitjorar tot el seu conjunt. Què considera imprescindible per aconseguir l’excel·lència en una núvia?
Que sigui ella mateixa. És a dir, que tenint en compte que es tracta d’una ocasió molt especial, que es vesteixi, es pentini i es maquilli de forma que se senti còmoda, com si fos habitual. En el dia del seu casament, la núvia s’ha de sentir feliç, segura i elegant. Sinó, quan passi aquell dia i miri totes les fotografies, no s’agradarà.
Quins complements es porten?
Jaquetes delicades de tul transparent o punta, vels sedosos, accessoris per al cabell que puguin aportar un punt de llum, sabates, guants… complements senzills que donen un toc de personalitat i elegància a la núvia que ho vesteix.
Amb quina antelació s’ha de demanar el vestit de núvia? Per què és necessari aquest temps?
Entre sis mesos i un any. En el nostre cas concret treballem sense estocs, de manera que la núvia s’emprova una mostra del vestit. Quan es decideix, es prenen les seves mides i es fa un vestit especialment per a ella, amb el seu nom i cognoms. Si no treballéssim amb aquesta antelació, no seria possible tenir aquest vestit tan perfectament ajustat a aquella persona. Això no vol dir que no es puguin atendre puntualment, peticions amb menys temps.
Amb qui van acompanyades les núvies a l’hora de triar i emprovar-se el vestit? Les acompanyants influeixen molt en la decisió de la núvia?
Normalment amb la seva mare i, de vegades, amb alguna amiga íntima. Les núvies cada vegada vénen més informades, ja que troben molta informació a Internet. També ha augmentat l’edat de les núvies i fa que siguin dones més adultes i segures del que volen. Tot això fa que les acompanyants tinguin una influència menor en la decisió final. Però això també depèn molt de cada núvia.
La crisi ha provocat que s’inverteixi menys en el vestuari?
El que ha provocat la crisi és que hi hagi menys matrimonis i això sí que està afectant molt a les botigues, la situació és complicada. Però un cop la parella ha decidit casar-se, crec que inverteixen menys en el restaurant, per exemple, i no tant en el vestuari.
Quins consells donaria a les núvies per al dia del seu casament?
Que dormin molt bé el dia abans del casament, que no es disfressin i siguin elles mateixes. En gaudiran segur.

Deixa un comentari