Publicat el 09/05/2019

Roncar pot ser un problema molest quan dues persones dormen juntes i una ronca, però no cal perdre de vista que estem parlant d’un problema de salut que cal tractar.

El ronc és un dels símptomes d’apnea del son, però no totes les persones que ronquen dormint pateixen aquest problema de salut. Els sorolls dels roncs es produeixen quan l’aire frega alguna de les estructures de la faringe i les fa vibrar.

Hi ha molta gent que ronca, però el problema és quan a més dels roncs es produeixen pauses de respiració que fan caure els nivells de saturació d’oxigen en sang, fet que pot arribar a tenir conseqüències greus per a la salut del cor.

A mesura que ens fem grans, ronquem més, generalment perquè guanyem pes i també perquè la musculatura de la faringe es debilita.

Quan tenim el nas tapat, sigui per un refredat, per desviació del septe nasal o per alguna al·lèrgia, respirem per la boca; aleshores, l’aire que surt cap al paladar fa que aquest vibri.

També quan es pateix un gran cansament es tendeix a roncar més; això és així perquè els teixits es tornen més laxes, un factor que pot fer que es ronqui puntualment o que, si un ja és roncador, ho faci amb més freqüència.

Quan les amígdales s’inflamen, dificulten el pas de l’aire per la gola. Aquest és un dels motius que fa roncar els nens, juntament amb el sobrepès.

Els pòlips nasals no fan mal, però sí que poden contribuir al ronc. Si els pòlips estan provocant una obstrucció nasal, es poden extirpar amb una operació molt senzilla.

Per a un bon diagnòstic es realitza una polisomnografia o prova del son, que consisteix en el registre durant la nit de les variables fisiològiques.

Com a prevenció es recomana:

  • Evitar la vida sedentària i realitzar exercici diàriament.
  • Suprimir el consum de tabac.
  • Evitar l’ús de tranquil·litzants i antihistamínics abans d’anar a dormir.
  • No consumir begudes alcohòliques abans d’anar a dormir.
  • No realitzar àpats abundants abans d’anar a dormir.
  • Evitar el cansament excessiu.
  • Dormir preferentment de costat.
  • Elevar la capçalera del llit uns 10 cm com a ajut.
  • Procurar que les persones de la família s’adormin abans.

Els grans roncadors haurien de fer-se un estudi mèdic de nas, boca, paladar, gola i coll.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari