Publicat el 19/09/2019

Ricky Rubio (El Masnou, 1990) és un jugador de bàsquet català de referència internacional. Actualment forma part de la plantilla dels Phoenix Suns de l’NBA. El seu debut oficial a la NBA com a jugador professional en la màxima categoria de bàsquet del món es va produir quan, després de ser escollit al draft del 2009 pels Minnesota Timberwolves, va marxar-hi el 2011. D’altra banda, l’any 2008 va ser guardonat amb el premi Mr. Europa al millor jugador de bàsquet europeu, en el marc d’una trajectòria esportiva d’alt nivell, que continua fins a la recent victòria d’Espanya al Mundial de bàsquet, on ha estat proclamat MVP (jugador més valuós) de la final i del campionat.

Quan va començar la seva vocació pel bàsquet?
De ben petit, el bàsquet ha estat present a la família des que vaig néixer. El meu pare era entrenador i el meu germà gran va començar a jugar al Masnou quan jo tenia 3 anys. De seguida vaig voler jugar, i tot i que durant un temps vaig decidir jugar a futbol per poder estar amb els amics, al final em vaig decantar pel que sembla que se’m dona millor.

Quins són els seus referents esportius?
Tinc molts de diferents i per diverses raons, depenent dels diferents valors que representen. Esportistes com Rafa Nadal, amb el seus assoliments i dedicació; Xavi Hernández, un líder i guanyador nat, o Pau Gasol, referent espanyol i europeu de l’esport que jo practico, serien exemples o referents en els quals m’he reflectit mentre em formava com a jugador professional.

I els seus reptes de futur en l’àmbit esportiu?
Seguir treballant cada dia per ser millor jugador, potenciant les parts del joc per a les quals tinc més facilitat, i treballant aquelles en què tinc marge de millora, sempre donant-ho tot al màxim, però sobretot gaudint del camí i de la competició.

Com es concilia la vida professional d’un esportista d’elit amb la vida personal?
Probablement com qualsevol altra feina, amb les seves peculiaritats. En el meu cas, el sacrifici més gran és haver de marxar de casa per jugar als Estats Units, amb tot el que això implica; i sobretot, tenir lluny molts mesos de l’any la família i els amics. La resta, bàsicament és una bona gestió del temps, i saber quines són les teves prioritats a la vida.

Quins aspectes són importants per preparar-se físicament?
La preparació física és una combinació de diversos factors, que van molt més enllà de l’exercici o l’entrenament. Una bona alimentació, una bona salut mental (meditació, autoconeixement, etc.) i descansar correctament són elements que els esportistes afegim a la nostra preparació i que marquen la diferència.

Els aspectes com la dieta o la gestió de la ment i les emocions, com els treballa?
La dieta amb un especialista, que no només té un mètode, sinó que adapta les recomanacions basant-se en l’estudi del meu cos. No existeix la dieta universal, hem de trobar allò que funciona per al nostre metabolisme. Pel que fa a la gestió de la ment, a mi m’ha ajudat molt llegir i meditar, no només per a la preparació esportiva, sinó per a la vida en general.
Impulsa el projecte solidari The Ricki Rubio Foundation. Com va decidir crear aquesta iniciativa?
Sempre havia volgut impactar en la societat que tant m’ha donat, retornar el suport i l’afecte. La meva mare i jo sempre havíem parlat d’ajudar altres que no han tingut les mateixes oportunitats que nosaltres, i quan ella ens va deixar vaig creure que era el moment adequat. Avui la fundació és el meu projecte principal i al qual dedico més temps fora de l’esport.

A quins projectes donen suport des de la fundació?
Bàsicament ens centrem en dues causes: nens i càncer. Tenim diversos projectes en marxa, i d’altres que ja han finalitzat, els podeu veure al web www.therickyrubiofoundation.org
i tant jo com el meu equip estem oberts sempre a escoltar noves iniciatives on poder participar.

En l’àmbit local, gràcies a Ricky Rubio i a la seva família s’ha pogut renovar el paviment de la pista de bàsquet del pavelló esportiu municipal del Masnou i instal·lar-hi parquet. La pista porta també el seu nom. Com ha sorgit aquest projecte?
Quan ens vàrem assabentar que l’Ajuntament buscava ajuda per poder millorar les instal·lacions del poliesportiu, vaig voler-me implicar en qualsevol mesura. El club és un dels llocs on he passat més temps de la meva infantesa i tinc molts bon records de la pista. Es va fer un projecte i la fundació hi va col·laborar per fer-ho possible. Finalment, i conjuntament amb l’Ajuntament, es va decidir posar el meu nom i per a mi és un honor, però més important és el fet que els jugadors poden disposar d’un pavelló en bones condicions. Aquest és el tipus d’iniciatives als quals la fundació sempre donarà suport.

Quina relació manté amb el seu poble, el Masnou?
El Masnou és casa meva, on m’he criat i on passo el meu temps lliure. La gent del poble em coneix com a veí, coneix el Ricard, més enllà de l’esportista, i això jo ho valoro i ho agraeixo molt.

 

Entrevista: Albert Calls

Deixa un comentari