Publicat el 06/05/2017

Reumatisme i artritis/artrosi. Es coneix com a artritis la inflamació d’una o més articulacions, i es caracteritza per produir dolor, inflamació, anquilosament o rigidesa, deformitat i limitació de moviments. S’engloben sota el concepte de reumatisme totes les malalties que afecten l’aparell locomotor. Si l’artritis persisteix durant un temps perllongat, l’articulació adolorida i limitada en la seva mobilitat pot quedar completament immòbil.

Aquestes malalties afecten les articulacions movibles o sinovials: genolls, canells, colzes, dits de les mans i dels peus, malucs i espatlles. El coll i l’esquena també tenen articulacions entre les vèrtebres.

Les afeccions reumàtiques més freqüents són les malalties reumàtiques degeneratives amb el nom acabat en ‘osi’, com l’artrosi, que pot afectar totes les articulacions. Els símptomes patològics de l’artrosi són el dolor i la posterior inflor en les zones afectades. Després d’estar asseguts o estirats durant una estona, és típic que aparegui un dolor en aixecar-se i començar a caminar, i a l’hora de pujar escales també és freqüent un dolor especialment intens. Per alleujar el dolor és recomanable l’aplicació de calor; en el cas de l’artrosi de genoll, però, s’ha d’aplicar fred en els estats de dolor agut. Per conservar la mobilitat va bé practicar gimnàstica regularment i no oblidar que és de vital importància moure’s amb regularitat. El calçat ha de ser el més elàstic possible, amb soles una mica gruixudes, i també cal portar mitjons de llana, que redueixen l’impacte sobre els ossos.

 

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari