Publicat el 13/01/2022

Quines teràpies alternatives hi ha contra el dolor

No és estrany que avui dia es recorri a l’ús de teràpies alternatives i complementàries com a eines per controlar certs factors que poden influir en el dolor. Tot i que no estan destinades a substituir els medicaments o tractaments mèdics, se les considera com una opció en la gestió integral del dolor.

Com que el ventall de teràpies és tan ampli, el primer que hem de fer és informar-nos a través dels experts. També podem demanar consell al metge de capçalera o a l’especialista per trobar la més indicada en el nostre cas concret. Aquestes són algunes de les més habituals:

 • Acupuntura. Va ser desenvolupada a la Xina i consisteix en l’estimulació de diversos punts anatòmics a través d’agulles de metall molt fines.
 • Aromateràpia. Es basa en el maneig de perfums i massatges amb els olis essencials de diferents plantes. Destaca la seva efectivitat a l’hora d’alleujar el dolor.
 • Aiurveda. La medicina aiurvèdica va originar-se a l’Índia i es basa en el manteniment de l’equilibri bàsic entre el cos, la ment i l’esperit des d’una perspectiva integral de la persona. Utilitza herbes i massatges, entre altres pràctiques, per eliminar impureses i, així, reduir els símptomes, eliminar el dolor i enfortir el sistema immunològic.
 • Biomagnetisme. Consisteix a rastrejar el cos i detectar els punts en què hi ha virus, bacteris, fongs i paràsits que causen malalties. S’apliquen imants en aquests punts i la salut millora en poques sessions.
 • Homeopatia. Consisteix en l’aplicació de diferents remeis provinents de plantes, minerals o herbes que els pacients prenen, segons els seus símptomes, en forma de gotes, grànuls o glòbuls durant un temps determinat.
 • Hipnosi. El seu objectiu és tenir un control absolut sobre les emocions o el benestar físic, centrant-se a aconseguir que la persona estigui calmada i relaxada i se li alleugi el dolor.
 • Ioga. S’utilitza per alleujar una gran varietat de trastorns de salut i aconseguir una relaxació més intensa. La seva pràctica pot ajudar a mitigar el dolor.
 • Osteopatia. Recorre a la pressió i resistència sobre músculs, teixits conjuntius i articulacions per calmar el dolor, restaurar el moviment i sostenir les estructures del cos.
 • Quiropràxia. S’utilitza en pacients amb problemes en el sistema musculoesquelètic. Es tracta de tècniques que ajusten el cos per alinear la columna vertebral i altres articulacions.
 • Quiromassatge. Aquest mètode aplica la força externa de les mans per millorar la salut de la persona. També inclou exploració, preparació, amassaments, percussions i maniobres específiques del cos.
 • Reiki. És una tècnica mil·lenària del Japó que actua de forma integral en els plans físic, mental, emocional i espiritual. Consisteix a col·locar les mans sobre determinades parts del cos per canalitzar l’energia universal cap a les parts que ho necessiten. Entre els seus beneficis destaca la seva capacitat per alleujar dolors crònics.

Redacció La Clau

Deixa un comentari