Publicat el 12/03/2023

Quina és la manera correcta de respirar?

 

Una bona respiració és clau per a la salut i el benestar, però són moltes les persones que no saben com respirar de forma adequada. Per això, és important prestar atenció a aquesta acció que realitzem de manera automàtica i inconscient.

Els metges i altres professionals de la salut expliquen que una gran majoria de persones respira de manera superficial, és a dir, inhalant gairebé sempre per la boca. Aquest tipus de respiració, expliquen, fa que les vies respiratòries s’inflamin amb més freqüència i que hi hagi més risc d’infeccions.

Per evitar aquest i altres patrons respiratoris inadequats, donen aquests tres consells:

  • Respirar pel nas. La manera natural d’inhalar és a través de les fosses nasals. Cal agafar l’aire pel nas i deixar-lo anar per la boca.
  • Practicar la respiració diafragmàtica. A més de respirar amb el nas, és important que ho fem també amb el diafragma. Ho aconseguirem posant una mà al pit i una altra al ventre mentre inhalem i exhalem, intentant que el tòrax es mogui el menys possible i que sigui la mà que tenim a la zona abdominal la que pugi i baixi mentre l’aire entra i surt.
  • Fer exercicis de respiració conscient. Es tracta de dedicar uns minuts a observar com respirem. Després, farem inspiracions profundes i lentes per aconseguir que la respiració passi de ser una funció mecànica a un acte conscient. Hi ha disciplines com el pilates, el ioga o els abdominals hipopressius que ajuden a millorar la tècnica respiratòria.

Una bona respiració és molt beneficiosa per a la salut, ja que totes les cèl·lules del cos necessiten oxigen per funcionar. Però, a més, ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat i millora l’estat anímic i la capacitat de concentració.

Redacció La Clau

Deixa un comentari