Publicat el 08/08/2021

La percepció del sabor de fruites i hortalisses depèn en gran mesura de les seves propietats organolèptiques, que són l’aroma, el sabor, l’olor i la textura. Aquests quatre paràmetres són els que donen a cada fruit les seves particularitats específiques. Ara bé, no són els únics: diversos estudis apunten que hi ha factors psicològics, com l’estat d’ànim o els records positius, que intervenen en la percepció del gust d’aquests aliments.

Segons els experts, el sabor d’hortalisses i fruites depèn bàsicament de la varietat conreada, de la forma de cultiu (reg, fertilització i clima), del moment en què es cull i de la seva conservació posterior. La varietat de la fruita i la hortalissa, així com el seu punt de maduració, són els factors que més influeixen en el seu gust final, però també el temps entre la collita i el consum, ja que si és massa extens els afegeix aromes i sabors aliens als propis.

A aquests factors se’ls afegeixen d’altres que, tal com demostren diversos estudis, intervenen en la percepció del sabor de fruites i hortalisses. El que primer destaca és l’estat d’ànim, atès que s’ha comprovat que hi ha una relació entre l’equilibri químic del cos i el sentit del gust. Això provoca que en moments d’ansietat es percebi pitjor el gust, mentre que en els de relaxació o alegria s’apreciïn més sabors.

Els bons records són un altre dels factors psicològics que influeixen en la percepció del sabor d’hortalisses i fruites. Segons les investigacions, la nostra ment tendeix a esborrar les males experiències i potenciar-ne les bones. És a dir, que idealitzem un producte perquè l’associem a un moment que ens va produir felicitat.

Una altra de les evidències dels estudis sobre aquests aliments és que el consumidor s’inclina pels sabors més dolços, i també per les varietats que tenen la polpa més ferma.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari