Publicat el 25/01/2019

La diabetis mellitus és una malaltia que es produeix quan el pàncrees no pot fabricar insulina suficient o quan aquesta no aconsegueix actuar en l’organisme perquè les cèl·lules no responen al seu estímul.

La insulina és una hormona produïda pel pàncrees. La seva principal funció és el manteniment dels valors adequats de glucosa en sang. Permet que la glucosa entri en l’organisme i sigui transportada a l’interior de les cèl·lules, on es transforma en energia perquè funcionin els músculs i els teixits. A més, ajuda a fer que les cèl·lules emmagatzemin la glucosa fins que la seva utilització sigui necessària.

En les persones amb diabetis hi ha un excés de glucosa en sang (hiperglucèmia), ja que no es distribueix de la forma adequada.

La glucosa elevada pot ser perjudicial per a tot l’organisme, però principalment per al cor, el ronyó i les artèries, de manera que les persones que tenen diabetis i no ho saben o no se la tracten tenen més risc de problemes renals, infarts, pèrdua de visió i amputacions de membres inferiors.

Entre els possibles símptomes d’una elevació de la glucosa es troben els següents:

Molta set (polidípsia); sensació de molta gana (polifàgia); necessitat d’orinar sovint, fins i tot de nit (poliúria); Pèrdua de pes, tot i menjar molt; cansament; visió borrosa; formigueig o entumiment de mans i peus; infeccions fúngiques en la pell.

Si la glucosa puja a poc a poc, de forma progressiva (en general, en la diabetis tipus 2), poden passar anys fins que comencin els símptomes, i per això la malaltia pot passar desapercebuda. Que no faci mal no vol dir que no sigui nociva, i per això és tan important el diagnòstic precoç per prevenir l’aparició de complicacions.

Tipus de diabetis:

Diabetis mellitus tipus 1. Està causada per la destrucció de les cèl·lules productores d’insulina. Sol aparèixer en la infància, independentment que existeixin antecedents familiars i sovint de forma brusca (l’organisme ataca les seves pròpies cèl·lules com si fossin estranyes).

Diabetis mellitus tipus 2. És la més freqüent i no sempre serà necessària l’administració d’insulina, ja que adoptant un estil de vida saludable i perdent pes, els nivells de glucosa poden normalitzar-se.

Diabetis gestacional. Apareix en entre un 2 i un 5 per cent dels embarassos. S’associa a complicacions maternofetals si no es tracta adequadament.

Altres tipus de diabetis. Un altre tipus de diabetis menys coneguda és la que apareix per lesió del pàncrees, ja sigui per una extirpació quirúrgica o per una inflamació. Altres tipus apareixen per causes genètiques o pel consum de certs fàrmacs.

El diagnòstic de la diabetis es realitza mesurant els nivells de glucosa a la sang. Es tracta de proves que pot realitzar el metge d’atenció primària.

 

Redacció La Clau
Font: https://cuidateplus.marca.com

Deixa un comentari