Per què cuidem menys la nostra oïda que la nostra vista? | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 05/12/2017

Per què cuidem menys la nostra oïda que la nostra vista? El 16% dels adults pateix una pèrdua d’audició prou seriosa perquè tingui conseqüències negatives en la seva vida diària. Malgrat això, només el 20% de les persones que podrien sentir-hi millor es decideix a posar-hi una solució.

La resta de la gent tendeix a retardar el tractament fins que la seva incapacitat per comunicar-se comença a ser manifesta.

Moltes vegades la mandra d’acudir a l’audioprotetista i realitzar-se una avaluació auditiva fa que les persones estiguin fins a deu anys sentint-hi malament, notant que perden capacitat auditiva i comencen a no entendre converses. Decideixen patir en silenci quan la solució està a sobre de la taula: revisar-se l’audició i, si es comprova que amb un audiòfon és possible sentir-hi millor, adaptar-se’n un.

I és que si generacions enrere una persona gran semblava condemnada a una vida de solitud, les persones grans de l’actualitat conceben la seva vida com una oportunitat de fer moltes coses que potser pel treball no han pogut fer. És el concepte d’envelliment actiu. I per a això, lògicament, resulta de gran importància sentir-hi bé.

Tot i que és cert que segueixen havent-hi molts tabús en relació als audiòfons, també ho és que cada vegada n’hi ha menys. De fet, als països nòrdics l’audiòfon s’usa amb molta més normalitat que a Catalunya, cosa que fa preveure que en uns anys portar audiòfon estarà tan introduït socialment aquí com el fet de dur ulleres.

I és que un dels motius més habituals pel qual les persones rebutgen l’ús d’audiòfons (la creença que són grans i lletjos) ja no té fonament. Els audiòfons d’avui en dia són petits ordinadors d’alta tecnologia i disseny exclusiu. Res comparat amb el que hi havia abans. Aquest canvi de concepte dels audiòfons és el que està fent que les persones decideixin no resignar-se a sentir-hi malament i buscar una solució a la seva pèrdua auditiva. Igual que ho fan quan hi veuen malament.

 

Centre Aural Mataró

Deixa un comentari