Publicat el 10/03/2023

Quan i on van sorgir els restaurants?

 

Tots i que tavernes i fondes tenen un origen mil·lenari, no va ser fins a finals del segle XVIII que van començar a aparèixer a Europa locals amb un nou concepte: el de la restauració.

 

El restaurant tal com se’l concep avui dia, amb taules separades, una carta amb els plats de la casa i un estructura de servei, va néixer a la segona meitat del segle XVIII a Europa. Segons expliquen els entesos, l’any 1765 un “comerciant de sopes” anomenat Boulange va penjar un cartell en llatí al seu establiment, a París, que deia venite ad me omnes qui stomacho laboratis et ego restaurabo vos. Aquest eslògan es pot traduir com “veniu a mi, homes d’estómac cansat, i jo us restauraré”: Boulange oferia la possibilitat de dinar en taules individuals i una carta amb varietat de plats i horaris per dinar i sopar.

Una mica més tard, el 1783, Antoine Beauvilliers va obrir el primer gran restaurant a París, el Beauvillies. A partir d’aquest moment és quan comença a desenvolupar-se una nova activitat coneguda amb el terme de “restauració”.

Aquest concepte es va anar estenent per tot Europa a mesura que els nous locals es multiplicaven a França com a conseqüència de la Revolució Francesa. Molts cuiners de cases nobles que s’havien quedat sense feina perquè els seus amos havien mort o fugit van obrir els seus propis negocis a París i a les principals ciutats del país. Alguns es van exiliar a Anglaterra i a altres nacions europees, on els seus establiments, els restaurants, van convertir-se en el lloc de trobada de la nova burgesia perquè representaven la distinció i el refinament.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari