Publicat el 17/06/2022

Prevenir l’ansietat i la depressió en la gent gran.

 

El procés d’envelliment comporta l’aparició de diverses malalties, i tant l’ansietat com la depressió són dos dels trastorns més freqüents. Tanmateix, no se’ls dona tanta atenció com a altres patologies pròpies d’edats avançades. Els metges alerten que és molt important tenir en consideració els problemes psicològics de les persones grans i mirar de posar-hi remei, ja que generen un fort malestar en qui els pateix.

Trobar el costat positiu del procés d’envelliment no sempre és fàcil. Les persones grans poden sentir que perden el control de les seves vides a causa de la pèrdua de vista i d’audició i els problemes de salut, així com la dificultat per fer activitats que practicaven abans. Això pot generar emocions negatives que poden derivar en trastorns que perjudiquen la seva vida emocional, com ara la depressió i l’ansietat. Per prevenir-les, els especialistes en psicologia i salut recomanen un seguit de pautes:

Suport i companyia. És important que les persones grans que es trobin soles es relacionin amb familiars i amics perquè no se sentin aïllades. La sensació de solitud és una de les causes més comunes de depressió; per tant, s’ha d’intentar visitar-les diàriament o animar-les a unir-se a activitats físiques o lúdiques amb altres persones.

Exercici físic. Caminar, fer estiraments, practicar gimnàstica o aiguagim per a gent gran no només és beneficiós per al seu estat de salut física, sinó que els millora l’estat d’ànim. L’exercici sempre haurà d’estar adaptat a les capacitats de la persona.

Aficions. Ara que es disposa de temps lliure és el moment de descobrir activitats creatives o lúdiques. Això ajudarà a mantenir la ment activa i saludable. Són molt aconsellables les activitats enfocades a entrenar la lògica i la memòria, com ara puzles o jocs de cartes.

Dieta. Menjar sa, evitar menjars copiosos i no abusar de l’alcohol farà que les digestions no siguin tan pesades i que l’organisme funcioni millor.

Establir rutines. Saber què passarà ajuda la gent gran a sentir-se segura en el seu dia a dia, fet que redueix el seu nivell d’ansietat. En el cas que hi hagi canvis que trenquin la rutina, com anar de visita o fer alguna modificació en el seu entorn, convé preparar la persona gran amb antelació.

Redacció La Clau

Deixa un comentari