Publicat el 11/04/2018

El boldo, originari de Sud-amèrica, s’utilitza en infusió per alleujar molèsties digestives, depurar l’organisme, i fins i tot tractar l’insomni.

Beneficis:

El boldo, ‘boldú cimarrón’ o Peumus boldus és un arbre que pertany a la família de les monimiàcies. Aquest exemplar és originari de Sud-amèrica, on troba el seu lloc perfecte per créixer en zones silvestres i temperades de les regions andines de Xile i Argentina, a més de la serra sud del Perú.

Hi ha diverses maneres de beneficiar-se de les grans propietats d’aquest arbre; el seu fruit es menja —tant cru com cuinat— des de l’època precolombina, i de la planta s’aprofiten tant la seva dura escorça com les seves frondoses fulles; precisament aquestes últimes són les més utilitzades en les infusions.

La seva composició està basada en olis essencials com el cineol, l’eucaliptol i l’ascaridiol (també present en la coneguda quinoa), així com en flavonoides i tanins.
El primer d’aquests olis és el que aporta al boldo la seva aroma de llimona, a més de tenir propietats sedants i expectorants, mentre que els altres dos són antiinflamatoris i carminatius, és a dir, redueixen els gasos presents en el tub digestiu.

Els flavonoides són molt beneficiosos per al nostre organisme perquè se’ls ha atribuït la capacitat de disminuir considerablement el risc de patir algunes malalties cardíaques; i pel que fa als tanins —presents en l’escorça del boldo—, són reconeguts per les seves importants propietats antioxidants.

A més dels olis essencials, el boldo conté alcaloides com la boldina, que té importants propietats diürètiques, és a dir, ajuda en l’eliminació de líquids, protegeix el fetge actuant com a estimulant hepàtic i biliar, i s’utilitza per activar la producció i expulsió de la bilis, motiu pel qual afavoreix el bon funcionament del fetge i la digestió dels greixos.

Per fer el te de boldo hem de posar la mida d’una tassa d’aigua al foc amb una culleradeta de fulles seques de boldo; quan comenci a bullir, tanquem el foc i deixem reposar entre 10 i 15 minuts. Per als problemes hepàtics i de la vesícula biliar, preneu una tassa abans dels àpats i abans d’anar a dormir.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari