Publicat el 16/05/2019

El Museu del Disseny de Barcelona és el museu de les arts de l’objecte i del disseny. El denominador comú de totes les seves col·leccions és l’objecte i tot el que significa o ha significat i ha aportat: des de la seva concepció, creació i producció fins al seu ús segons el temps i la societat, tant en l’etapa artesana i preindustrial com en la industrial o la digital. El museu conserva un fons d’objectes que tradicionalment s’han classificat sota la denominació d’arts decoratives o arts aplicades, amb col·leccions úniques i de ressò internacional. I una col·lecció de disseny dels segles XX i XXI. Ens ho explica la seva directora, Pilar Vélez.

Quina és la funció del Museu del Disseny de Barcelona?
Més que una funció, la nostra missió és donar a conèixer què és el disseny i educar en aquest sentit, ensenyant que estem envoltats de disseny i com fer-ne un bon ús. El Museu del Disseny és i ha de seguir sent l’aparador de Barcelona per tal que qualsevol persona que vulgui saber sobre la ciutat el tingui com a referent.

Quants objectes es poden trobar en el seu fons?
En aquest moments té més de 70.000 objectes, però la col·lecció creix constantment.

De quines èpoques?
Des de l’època medieval fins a avui mateix. Es tracta d’un triple patrimoni que aplega col·leccions històriques d’arts decoratives, col·leccions de disseny i les arts d’autor dels segles XX i XXI.

Quines col·leccions destaquen pel seu valor?
Nosaltres distingim les col·leccions històriques que arriben fins al segle XX. Després hi ha les col·leccions de disseny de productes, disseny gràfic
i disseny de moda.

I quins objectes serien els més curiosos?
Tenim icones que són referents del disseny a Catalunya, com les setrilleres de Rafael Marquina. I a la col·lecció de disseny de moda comptem amb una extensa mostra de vestits de Cristóbal Balenciaga.

Quines exposicions es poden veure actualment?
Ara mateix només hi ha les permanents, que es poden consultar al nostre web. Però aquest divendres, 17 de maig, inaugurem l’exposició temporal El millor disseny de l’any, que organitza el FAD, Foment de les Arts i del Disseny, amb la nostra col·laboració. Aquesta mostra es podrà veure fins a finals d’agost i recull les obres finalistes i guanyadores que atorguen els premis organitzats per les associacions del FAD, els més prestigiosos del món del disseny a Catalunya. Es tracta de més de 400 obres i projectes, tant de professionals com d’estudiants, de diferents disciplines del disseny.

Quin tipus d’actes i activitats es programen?
El nostre programa d’activitats és molt extens i n’ofereix de tot tipus. Des d’activitats paral·leles a les exposicions com poden ser conferències i visites guiades, fins a congressos i festivals com ara l’OFFF.
També tenim una part important d’activitats lligades al servei educatiu com ara El Festival FLIC, que promou l’intercanvi d’experiències entre els professionals que creen i difonen literatura infantil i juvenil.

Com aconsegueixen el material del seu fons?
Les col·leccions del Museu han rebut importants donacions que han fet créixer el seu fons fins al moment present. Aquestes col·leccions patrimonials són de l’Ajuntament de Barcelona i, per tant, de propietat pública. Per seguir nodrint aquest fons estem molt al cas del que es produeix, ens adrecem a dissenyadors i a empreses i busquem complicitats amb ells per tal d’arribar a acords. Una altra via és el FAD i els seus premis, únics a l’Estat espanyol. Que hagi estat guardonada amb algun premi es valora com a criteri perquè la peça pugui ingressar al fons del museu.

Es poden fer donacions? Amb quins criteris?
Si es vol proposar un objecte en donació al Museu, cal omplir el formulari que hi ha al nostre web http://ajuntament.barcelona.cat/museudeldisseny/ca. S’ha d’incloure la màxima informació que s’observi de l’objecte i adjuntar-ne, com a mínim, una fotografia. Si l’objecte compleix els requisits, la Comissió d’increment en valorarà la idoneïtat.

Tenen relació amb altres centres similars?
Pertanyem a Muscon, una xarxa internacional on es debaten temes i es promou l’intercanvi d’exposicions itinerants i altres projectes entre Museus de disseny d’Europa.

Quin contacte mantenen amb els dissenyadors?
Tenim tot el contacte i més. El Museu és el punt d’encontre dels professionals i de totes les escoles de disseny de Catalunya.

PILAR VÉLEZ: Pilar Vélez (Barcelona, 1957). Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Ha estat professora del Departament d’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona i és acadèmica de les Belles Arts i Bones Lletres. Directora del Museu de les Arts Gràfiques de Barcelona i del Museu Frederic Marès de Barcelona. Dirigeix el Museu del Disseny de Barcelona des del 2012. És autora d’una trentena de llibres i s’interessa especialment per les relacions entre les arts decoratives, les arts industrials i el disseny, el patrimoni cultural i el col·leccionisme. Ha comissariat nombroses exposicions.

 

Entrevista: Redacció La Clau
Foto: cedida

Deixa un comentari