Publicat el 07/01/2020

És sabut que totes les plantes tenen un valor per a la natura i se n’hauria de regular l‘extracció, consum o compra, ja que, si no, seria una disbauxa al bosc i podríem carregar-nos-el.

La molsa és una planta baixa, d’origen aquàtic adaptada a terra, que forma catifes toves en zones humides i ombrívoles del bosc. La podem trobar damunt del terra, sobre troncs, roques, fins i tot dins l’aigua, i sol tenir un color verd. N’existeixen diverses espècies, i la seva reproducció és molt difícil (es fa a través d’espores).
Avui dia es fa servir per als pessebres de Nadal, per recrear l’escenari en el qual, suposadament, es va produir el naixement de Jesús.

Des que es van posar de moda els pessebres amb molsa, molta gent va a muntanya abans del Nadal i n’agafa catifes senceres sense ser conscients, moltes vegades, del perjudici que comporta per a la natura. La seva recol·lecció pot ser molt perjudicial per al medi ambient i podem causar un dany significatiu sense saber-ho. Té un paper important en els ecosistemes, ja que conserva la humitat del subsòl, prevé la seva degradació i també constitueix un important refugi per a petits invertebrats. A més, cal recordar que tots els terrenys forestals tenen propietari, sigui públic o privat, i per tant cal la seva autorització.

Es recomana buscar alternatives a la molsa per als pessebres, com ara gespes artificials o naturals, sorra, pedres, o bé molsa reutilitzada d’altres anys.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari