Publicat el 25/01/2018

Els períodes prolongats d’ excepcionalitat poden produir un augment d’estrès emocional en les persones que hi estan sotmeses. Tant se val el tipus d’excepcionalitat, bona o dolenta, gratificant o no, personal o social, sempre produeix un nivell d’estrès determinat. Qualsevol cosa que modifiqui la rutina produeix una resposta del cos davant del canvi.

Entre les causes d’estrès, s’hi compten infinitat de situacions, des de clarament positives com un matrimoni, un canvi de casa, un canvi de feina…, a d’altres de negatives, com ser víctima d’intimidació, estar exposat a violència o lesions físiques; tenir relacions tenses, conflictes familiars, patir l’empresonament, l’exili o el traspàs d’un ésser estimat, estar sempre en tensió, no tenir temps per descansar i relaxar-se, estar sempre en moviment…

L’estrès dona senyals de sobrecàrrega que poden passar per ansietat o atacs de pànic, confusió i agitació, irritabilitat i malenconia, presentar símptomes físics com problemes d’estómac, mals de cap o pressió al pit, reaccions al·lèrgiques com l’acne i l’asma o provocar problemes de son, la tendència a beure o menjar en excés, a fumar o drogar-se, i fins i tot tristesa o depressió.

La bona notícia és que, en el moment que som conscients de patir estrès, podem si ens ho proposem pal·liar-ne els efectes. En períodes d’excepcionalitat, doncs, sigui per motius personals o socials, hem d’estar amatents per rebaixar l’escalada de tensió tant en el nostre interior com en el nostre entorn més proper.

Heus aquí uns quants consells per mantenir l’estrès a ratlla: procura no sobrecarregar-te d’activitats; si t’és possible, opta per eliminar-ne, mantenint les estrictament necessàries. No t’obliguis a ser perfecte, dona’t un moment de respir. Procura dormir bé: si pot ser, vuit hores diàries. Aprèn a relaxar-te, incorporant a les teves jornades uns quants parèntesis de cinc minuts en els quals t’asseguis en silenci i, amb els ulls tancats, prenguis consciència del teu cos, de la teva respiració, dels batecs del teu cor. Tingues cura del teu cos, alimentant-te bé, menjant relaxadament i sense pressa; fes exercici regular, caminar una hora al dia és molt saludable. Tingues cura dels teus pensaments, procura veure sempre la copa mig plena i no mig buida. Cada matí, en despertar-te, posa’t davant del mirall, fes-te un immens somriure, agraeix totes les coses bones que hi ha a la teva vida i desitja’t la millor de les jornades.

Per augmentar la resistència a l’estrès observa els canvis no com un problema a resoldre, sinó com un misteri a descobrir; pensa que la vida no et posarà al davant cap situació que no siguis capaç de resoldre; viu el moment present i no et deixis atrapar ni per culpes i ressentiments del passat, ni per pors del futur; resol cada problema un cop hagi sorgit; cultiva amb delicadesa les teves relacions personals; aprèn a demanar ajuda en lloc de queixar-te contínuament; fes regularment activitats que et relaxin i et distreguin. Pensa que estem en molt bones mans, tingues confiança en el procés de la vida.

 

Regina Ferrando i Ferran
Trobaràs els escrits publicats
amb anterioritat al web:
reginaferrando.simplesite.com
regina@reginaferrando.cat

Deixa un comentari