Publicat el 31/01/2018

La pèrdua de la memòria sol associar-se a l’edat, tot i que hi ha persones que conserven aquesta i altres capacitats mentals tota la vida.

Aquesta pèrdua es pot donar com a conseqüència dels canvis físics, psicològics i socials que es produeixen a mesura que ens anem fent grans. Establir la diferència entre la pèrdua de memòria pròpia de l’edat i el que s’anomena deteriorament cognitiu lleu no és fàcil; podríem dir que el deteriorament cognitiu lleu (DCL) es trobaria en un estadi intermedi entre la pèrdua de memòria ‘normal’ i les demències.

Alguns símptomes de pèrdua de memòria habituals en la gent gran són:

  • Oblidar el nom de persones que han conegut fa poc.
  • No recordar alguna cosa que acaben de fer (per exemple: si han tancat la porta de casa amb clau, si han deixat un llum encès…).
  • Oblidar on s’han deixat alguns objectes.
  • No recordar quan ha passat una cosa recent.
  • Oblidar el que s’acaba de dir, etc.

Aquest tipus de dificultats es poden donar en persones grans sanes, que no presenten cap malaltia orgànica o mental, i es poden superar entrenant i treballant la memòria i l’atenció.

La gent gran arriba a un punt en què deixa d’’esforçar-se’ per exercitar aquesta memòria, ja que és conscient que és propi de l’edat perdre-la. Si hi ha alguna cosa de caràcter emocional, aquesta pèrdua es veu intensificada, sobretot per tenir algú amb un trastorn cognitiu a prop. Per això es realitzen tallers d’entrenament de memòria, per ajudar aquestes persones grans a prendre consciència que sí que hi ha una pèrdua, però que si s’entrena es pot portar millor i es pot optimitzar la seva capacitat de memòria.

Un altre motiu per seguir endavant amb aquests tallers és la prevenció. Quan es fan tallers d’entrenament de memòria es treballen totes les funcions cognitives, no només la memòria en procés d’envelliment saludable, sinó també l’atenció, que també es fa malbé amb l’edat, les funcions executives, la seqüenciació, l’elaboració, la categorització, l’organització i també les funcions del llenguatge i de praxi.

En tot cas, és important anar al metge per determinar si ens trobem davant d’una pèrdua de memòria associada a l’edat o d’un cas de deteriorament cognitiu lleu, atès que la detecció precoç del DCL és molt important per prevenir-ne el desenvolupament o fins i tot per evitar l’evolució cap a una demència.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari