Publicat el 09/09/2019

Segur que més d’un cop t’has preguntat per què la tapa i la boca per proveir de carburant el cotxe és a l’esquerra en alguns models, mentre que en altres es troba a la dreta. La resposta té a veure amb la seguretat, la comoditat i el disseny.

Fa anys el dipòsit de combustible estava ubicat a la part del darrere del vehicle, però es va acabar descartant pels riscos que es podien generar en cas d’una petita col·lisió per darrera. Cal tenir en compte que, si no es prenen les mesures oportunes, un impacte pot arribar a comprimir i escalfar tant el combustible que el dipòsit s’incendiï i, en el pitjor dels casos, exploti.

Les regulacions vigents avui dia estableixen que el tub del dipòsit ha d’estar a la part més ampla del vehicle, en una zona que es pugui abonyegar, on no hi hagi la possibilitat de degoteig sobre un tram d’escapament calent o sobre cablejat elèctric. Això deixa gairebé com a única opció el lateral del cotxe. A més, els estudis proven que és la part més segura en cas de col·lisió.

Que el dipòsit estigui situat a la dreta o a l’esquerra és una decisió que prenen des de la marca pel que fa a criteris de seguretat, però també de disseny i comoditat. Alguns fabricants de vehicles comercials el col·loquen a l’esquerra per raons tècniques com, per exemple, que la porta corredissa d’una furgoneta estigui a la dreta i no deixi espai per a la tapa del dipòsit. D’altres prioritzen la comoditat del client i, per evitar que hagi de fer la volta al vehicle, col·loquen el dipòsit en el costat del volant.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari