Publicat el 27/04/2023

Una de les alteracions més freqüents a l’esmalt, asseguren els dentistes, són les taques a les dents. Per això, convé saber quins hàbits en provoquen l’aparició i quins tractaments d’estètica dental es fan servir per fer-les desaparèixer.

 

Les causes que originen la presència de taques a les dents són molt variades. Els experts en salut dental en destaquen les següents:

  • Mala higiene bucodental. No fer una neteja correcta de dents, llengua i geniva augmenta les probabilitats que apareguin taques a les peces dentals.
    Tabac, vi i cafè. La nicotina i el quitrà que conté el tabac alteren la coloració de les peces dentals, enfosquint-les i provocant-hi taques. També el consum excessiu de cafè i vi propicia l’aparició de taques a les dents.
  • Traumatismes dentals. La fractura d’alguna peça pot afectar el nervi, fent que la coloració de la dent s’enfosqueixi i apareguin taques.

Les de color groc acostumen a ser les més habituals i solen estar causades pel consum de cafè, vi i alguns aliments àcids que provoquen el deteriorament de l’esmalt.

Les taques blanques poden ser degudes a una càries al punt inicial, però també a la descalcificació de certes àrees de l’esmalt o a una mala higiene dental.

Les taques marrons, en canvi, solen tenir el seu origen en el consum continuat de begudes alcohòliques, tabac o alguns medicaments. L’acumulació de tosca també sol provocar aquest tipus de taques.

Per tractar les taques a les dents hem de visitar sempre un especialista. Un cop descobreixi la causa que les va generar, ens indicarà el tractament més adequat, que pot ser:

  • Neteja dental professional. Juntament amb la rutina d’higiene diària, és fonamental per mantenir una boca sana. Aquest tractament pot eliminar les taques lleus de les dents en una sessió.
  • Blanqueig dental. Aclareix la tonalitat de les dents a poc a poc, per la qual cosa pot eliminar taques de l’esmalt sense fer-lo malbé. Si després de la neteja dental encara queden taques, és recomanable fer-se un blanqueig dental, ja que tots dos tractaments aconseguiran aclarir el color de la dent de manera uniforme.
  • Facetes dentals. Aquestes làmines de porcellana o compòsit s’utilitzen per recobrir la cara externa de l’esmalt dental, a fi d’amagar imperfeccions com les taques a les dents. Estan recomanades en aquells casos en què les taques són tan profundes i extenses que no es poden solucionar amb els tractaments anteriors.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari