Publicat el 12/03/2022

Igual que als humans, als gossos els encanta prendre el sol. Potser algunes persones consideren que és estrany, però és una activitat summament saludable i comuna entre els cànids, que saben perfectament que els banys de sol els fan molt de bé.

 

Els veterinaris i experts en animals asseguren que als gossos els agrada prendre el sol per tots els beneficis que la llum solar els aporta. Segons expliquen, aquests en són els principals:

Augmenta les seves reserves de vitamina D. El sol és la principal font de subministrament d’aquesta vitamina liposoluble, que ajuda a fer que substàncies com el calci i el fòsfor es fixin als ossos, fent que l’organisme es trobi més fort i sa.

Millora la qualitat del seu son. L’exposició a la llum solar afavoreix la segregació de melatonina, hormona encarregada de regular el cicle del son dels animals. En segregar més quantitat de melatonina, el gos aconsegueix incrementar la qualitat de les hores de son, així com regular-les i descansar de manera plàcida.

Els fa feliços. La llum solar ajuda a produir una quantitat més gran de serotonina, substància química que actua com a neurotransmissor per mantenir l’estat d’ànim estable. En estirar-se al sol, el gos afavoreix la producció de serotonina, cosa que millora el seu estat d’ànim.

Els proporciona calor. Prendre el sol ajuda els gossos a combatre les baixes temperatures. Tanmateix, n’hi ha que són més resistents al fred que d’altres, per la qual cosa el més vulnerables tendeixen a passar més temps estirats al sol.

Els alleuja el dolor de les articulacions. El pelatge dels gossos d’edat avançada és molt més feble que el dels joves, per això són més propensos a sentir fred i a notar un augment del dolor a les articulacions. Exposar un gos d’edat avançada a unes quantes hores de sol diàries l’ajudarà a regular la seva temperatura, disminuir el fred i no sentir tantes molèsties.

Els relaxa. Jeure a una bona temperatura amb el sol caient de manera suau sobre el pelatge fa que el gos es relaxi i elimini la tensió.

Encara que als gossos els encanti estar estirats al sol, cal tenir present que són molt sensibles a les altes temperatures i que no suen. És per això que són propensos a patir cops de calor que, en situacions greus, els poden ocasionar la mort. Així doncs, és important no passejar el ca a hores molt caloroses, ni deixar-lo en llocs tancats. Cal vigilar que tingui sempre ventilació i aigua freda al seu abast. I si es sospita que el gos està patint un cop de calor, se l’ha de dur al veterinari immediatament.

Redacció La Clau

Deixa un comentari