Publicat el 09/05/2022

Gran part de la població mundial condueix per l’esquerra com els anglesos: ho fan així en països com Austràlia o l’Índia. El motiu pel qual es circula per la dreta o l’esquerra no està del tot clar, però els historiadors tenen algunes teories.

 

Segons sembla, a l’antiga Roma els genets circulaven per l’esquerra per tenir la mà dreta lliure en cas d’haver de desenfundar l’espasa. Amb l’arribada dels carruatges, això va seguir sent així per permetre que el cotxer pogués disposar de la mà dreta a fi de fustigar els cavalls.

Va ser amb la Revolució Francesa que es va començar a imposar la marxa pel costat dret per tot Europa. Es diu que era perquè Napoleó era esquerrà, però no n’hi ha constància. Alguns historiadors expliquen que tradicionalment les persones acabalades conduïen els seus carruatges per l’esquerra, però que amb l’arribada de la revolució molts van voler barrejar-se amb les classes baixes i van començar a conduir pel costat dret.

Fos com fos, les invasions napoleòniques van acabar d’imposar la norma de conduir per la dreta a gairebé tots els països europeus, però les nacions no envaïdes s’hi van resistir. Va ser el cas del Regne Unit, que va continuar fidel a la tradició de conduir per l’esquerra, com la major part de les seves colònies, i altres països també van assumir-ne el costum per la seva proximitat geogràfica a les colònies britàniques.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari