Publicat el 03/06/2021

Direcció: Megan Griffiths, Gandja Monteiro, Viet Nguyen, Jamie Travis, Ry Russo-Young, Leigh Janiak
Interpretació: Olivia Welch, Mike Fait,
Jessica Sula, Ray Nicholson, Enrique Murciano, Camron Jones, Jordan Elsass
Durada: 45 min (10 capítols)
Gènere: drama, thriller

El passat 28 de maig va ser un dia de grans estrenes. Entre elles, al catàleg d’Amazon Prime trobem la nova sèrie creada, escrita i coproduïda per Lauren Oliver, Panic.

Els deu capítols es basen en el llibre homònim de l’autora, publicat el 2014, i que podríem descriure com una mena de versió light de Battle Royale i Los juegos del hambre. Tot això, en un univers força més plausible. Un Fear Factor d’institut portat a l’extrem, amb reminiscències de l’anomenada «Ballena blava», aquell joc de reptes que es va fer viral fa uns anys i que no acabava gaire bé.

La història ens situa a Carp (Texas), un poble on, com a carpes, els seus habitants viuen estancats i sense mitjans per poder sortir, tret que vencin en el joc «Panic». Així que any rere any, en començar les vacances d’estiu, els estudiants acabats de graduar de l’institut es reuneixen per endegar la primera de les proves. En aquesta edició, 47 joves arrisquen la vida per un pot de 50 000 dòlars, resultant de la col·lecta d’un dòlar al dia per part de cada estudiant durant l’últim curs.

Noves cares cada any, diferents proves, diferents pors, diferents motius, diferents jutges… i dues normes molt importants: mantenir el joc en secret, i que no t’entri el pànic.

La sèrie tracta temes transcendentals, com l’addicció, les desigualtats socials, el suïcidi o els prejudicis; amb personatges rics, però sovint poc desenvolupats, tot i seguir un arc evolutiu latent; en un context de pobresa, que no queda gaire clar a escala visual; i amb una trama que sap ordenar els diferents contextos que ens planteja, malgrat la quantitat de contingut que tracta d’abastar.

Amb tot això, l’autora aconsegueix aportar un grau de cohesió a la trama, encara que en alguns moments la perdi amb situacions una mica excèntriques. Així i tot, opta per una adaptació quasi realista que, a grans trets, millora la història del seu propi llibre.
I és que Panic explica moltes coses, però deu capítols no són suficients. I a falta de saber si hi haurà segona temporada, es podria dir que el seu potencial encara no ha estat explotat del tot. La sensació que transmet és la d’un guió amb retallades i elements que neden a la deriva, però que mai no s’acaben d’enfonsar, canalitzant-ho tot en una història que flueix i desemboca per si sola, mantenint la tensió fins a l’últim moment.

Tot això sense oblidar la importància i la forta influència que té l’elecció de la banda sonora, que aconsegueix mantenir-nos immòbils durant els crèdits finals, sense abandonar l’atmosfera del capítol.
En definitiva, una història petita, però contundent, sobre un grup de carpes en un estany, nedant a contracorrent. Un entramat amb un gran angle de millora encara per descobrir, que us deixarà amb ganes de més.

 

Ariadna Lock
ariadnalock@gmail.com

Deixa un comentari