Publicat el 11/09/2018

Pagell un peix de carn suau i saludable.

 

El pagell és un peix de roca de color rosat metàl·lic present a les costes catalanes, pertanyent a la família dels espàrids com l’orada i el déntol, tots ells peixos de cos allargat i comprimit. Té el morro força punxegut, potser més que el dels seus parents propers, i els ulls força grans, encara que no tant com el besuc. Sol menjar petits peixos, mol·luscs i crustacis i, en funció de la seva alimentació, la carn pot tenir un gust molt diferent. És un peix que es caracteritza per tenir una carn molt blanca, tendra, de gust suau, que de vegades recorda la gamba, sobretot quan aquesta ha estat la base de la seva alimentació.
La seva carn és tova, delicada i molt apreciada; destaca el seu contingut en proteïnes d’alt valor biològic i la seva aportació de minerals (fòsfor, potassi), vitamines del grup B i d’altres de liposolubles, com la vitamina A.

Per la seva fàcil digestió i el seu baix contingut en greix, és un aliment a tenir en compte per a nens i gent gran, així com per a dietes toves.
A la cuina resulta un peix apte per fer amb qualsevol preparació: al forn damunt d’un llit de verdures o patates, a la brasa acompanyat d’una bona amanida o d’una escalivada, al forn amb festucs i espinacs…
Abans de cuinar-lo s’ha d’escatar bé tot el cos, tallar les aletes dorsals i escapulars, i obrir-lo per buidar-lo de tripes.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari